csapatkivonás

Oroszország megkezdi a csapatkivonást Szíriából

Bassár el-Aszad szíriai elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b-j) a szíriai Hmejmímnél működõ orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történõ visszavonásának megkezdését. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Vlagyimir Putyin előre be nem jelentett látogatáson kereste fel Hmejmímet, ahol Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is találkozott és elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. A légierő, a légvédelem és a légi bázis marad.

Read More »

Az iraki találós kérdés

Az elmúlt években Irak a külpolitikai tájékoztatások rossz híreinek "ügyeletes" országa volt az arab világban. Bár idén az oldalvonal mellől szemlélte a térség forradalmi eseményeit és a híradások margójára szorult, jövőre ismét reflektorfénybe kerülhet.

Read More »

Kezdetét vette az afganisztáni hatalomátadás

Megkezdődött a biztonsági feladatok átadása az afgán erők számára, bár első körben csak egy kockázatos térségből vonulnak ki a nemzetközi csapatok, a tálib felkelők máris akcióba lendültek, célpontjaik között a helyi rendőrök és katonák mellett magas rangú politikusok is szerepelnek.

Read More »

Az amerikai gazdaság állapota is indokolja a csapatkivonást

Amikor Barack Obama elnök bejelenti, hogy milyen mértékben szándékozik csökkenteni az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok létszámát, megfontolását nagyban befolyásolja majd, hogy az afganisztáni és az iraki háború 1300 milliárd dollárt vont ki az amerikai költségvetésből - írta szerda számában a The New York Times.

Read More »

Optimista víziók Afganisztánból

„Az ellenség torkán van a fogunk” – kezdte az egyik kabuli eligazítását a nemzetközi erők afganisztáni főparancsnoka a héten. A tábornok magabiztos, Amerika csalódott.

Read More »

Sivár kilátásai vannak Iraknak

Hét év után az utolsó harcoló egységek is távoztak Irakból, az ország magára maradt a terroristák elleni harcban, miközben a belső gondok sincsenek megoldva. Mi lesz most?

Read More »