bundestag

Változatlan a CDU/CSU támogatottsága

cducsu_logo

A CDU/CSU jelenlegi nagykoalíciós partnere és egyben legnagyobb vetélytársa, a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egy pontot javított a múlt héthez képest, és jelenleg 23 százalékon áll.

Read More »

Merkel nem akart tudni a kémkedési ügyről

German Chancellor Angela Merkel

A német sajtóban 2015 tavaszán jelentek meg értesülések a BND és az NSA kapcsolatáról. Ezek szerint az NSA német és más nyugat-európai cégekről és személyekről, kormányokról és uniós intézményekről szerezett adatokat, illetve folytatott megfigyelést a BND-vel folytatott együttműködés révén.

Read More »

Erdélyi szász a Bundestagban

Erdélyi szász képviselő is bekerült a német parlament alsóházába a vasárnapi választásokat követően: a Nagyszebenben született, 48 éves Bernd Fabritius a Keresztényszociális Unió (CSU) listáján került be a Bundestagba.

Read More »

Forró ősz vár Berlinre

Még bő egy hónap van hátra a német parlamenti választásokig. Kérdés, hogy a konzervatív-liberális koalíció folytathatja-e a kormányzást, vagy a többi, jelenleg ellenzéki pozícióban tevékenykedő pártnak sikerül majd győzedelmeskednie.

Read More »

Az FDP-n múlhat Merkelék sikere

Nagyjából hat hét múlva kiderül, hogy Angela Merkel ismét birtokba veheti-e a Kancellári Hivatalt. A választási kampány javában tart Németországban, viszont az igazi kampányhajrá valahogy mégsem érződik. Egy kérdés továbbra is nyitott: mi lesz az FDP-vel? Elemzésünkben Westerwelle szabaddemokrata pártját fogjuk górcső alá venni.

Read More »