bioüzemanyag

Fából nyerhető biodízel

Mintegy 300 millió éve, meglehetősen hirtelen befejeződött a kőszén felhalmozódása. A kutatók úgy vélekednek, hogy ezért a fehérrothadást okozó gombák okolhatók, az általuk termelt enzim ugyanis elbontja a kőszénképződéshez szükséges lignint - a felismerés elvezethet egy olyan eljáráshoz, amellyel akár fából is nyerhető dízelüzemanyag.

Read More »

2020-ra részben bioüzemanyaggal repül majd Európa

Az európai légitársaságok, a bioüzemagyag gyártók és az Európai Bizottság tegnap, június 22-én megfogadták, hogy 2020-ra 2 millió tonna bioüzemanyagot fog gyártani a légiközlekedés számára, bár egyre többen érvelnek amellett, hogy a „zöld” üzemanyagok nem is annyira környezetkímélők.

Read More »

Ezzel váltanák ki a méregdrága benzint

Scott Baker, az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory munkatársának vezetésével, összesen negyvenhét társszerző kutatási eredményeire támaszkodva írták azt a Genome Research folyóiratban megjelent tanulmányt, amely bioüzemanyagok előállításának fejlesztési lehetőségeit vizsgálja.

Read More »

Bioüzemanyaggal mennek Kadhafi ellen?

Nemcsak a szárnyait próbálgató európai kül- és biztonságpolitika, hanem a bioüzemanyagok is próbabevetésen vannak Líbiában. Sikeres próbarepülést hajtott végre egy félig bioüzemanyaggal töltött amerikai vadászgép.

Read More »

Nem kell a bioetanol a németeknek

A német kormányzat bevezette az országban a 10 százalék bioetanolt tartalmazó benzint. Az autósokat azonban nem tájékoztatták megfelelően, így azok nem veszik az új benzint.

Read More »