bankfelügyelet

Küszöbön a megegyezés a bankunióról

Az Európai Unió döntéshozói Strasbourgban a tárgyalások utolsó körében megegyezésre jutottak az új szabályok kérdésében, amelyekkel a fizetésképtelenné vált bankokat segítik majd a jövőben.

Read More »

Bankok: vége az ingyenebédnek

Az adófizetők helyett alapvetően a részvénytulajdonosokra és a hitelezőkre tolja 2016. január 1-től a bajba jutott bankok talpra állításának és rendezett felszámolásának költségeit az a jogszabály, amelyről a héten jött létre politikai megállapodás a tagállamok és az Európai Parlament között.

Read More »

Németország gáncsolja el a bankfelügyelet tervét?

Kérészéletűnek bizonyulhat az eurózóna pénzügyminisztereinek hosszú ideje tartó egyet nem értése után áttörésként értékelt megállapodása a közös banki felügyelet felállításáról, amely egy újabb lépést jelent az európai bankunió felé.

Read More »

Messze még a közös bankfelügyelet

Fontos lépést tettek az uniós vezetők a bankunió felé az egységes bankfelügyeleti rendszer megteremtéséről elért megállapodással, ám ennek a bankfelügyeletnek a tényleges létrehozása továbbra is hosszú távon képzelhető csak el, és változatlanul fennáll annak a kockázata, hogy a gazdasági-pénzügyi unió elmélyítését célzó szélesebb körű reformfolyamat lefullad - vélekedtek a pénteken zárult EU-csúcs után londoni pénzügyi elemzők.

Read More »