aranybánya

Nem lesz bánya Verespatakon

Védett műemlékvédelmi területté nyilvánította a kulturális minisztérium Verespatakok, ahol a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat akart aranybányát nyitni.

Read More »

Verespatak, a romániai közélet állatorvosi lova

A verespataki bányaprojekt attól igazán érdekes, hogy egy szépen körülrajzolható példán keresztül mutat rá a román politika szinte összes hibájára és betegségére. Nem csoda hát, hogy a diktatúra megdöntése óta Verespatak volt képes a legtöbb állampolgári indulatot és civil erőt mozgósítani, ahogy az a vasárnap esti tizenötezres tüntetésből is kiderült.

Read More »

Verespatak: ismét reménykednek a kanadai befektetők

Életet lehelni látszik a verespataki bányaberuházásba Victor Ponta kormányfőnek az a múlt heti bejelentése, miszerint a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vállalat befektetése egy fejlesztéspolitikai törvénycsomagba kerül, amelyről ősszel szavaz a parlament.

Read More »

Verespatak: figyelmeztet az EP

A romániai hatóságoknak minden körülményt mérlegelniük kell, mielőtt döntést hoznak a verespataki aranykitermelés beindításáról, és tiszteletben kell tartaniuk az EU valamennyi idevonatkozó irányelvét.

Read More »

Idén indul a verespataki kitermelés

"Meg vagyok győződve arról, hogy idén elkezdőik a verespataki kitermelés, sőt a bányászat az egész országban folytatódik. A lényeg, hogy hatékonyan termeljük ki az altalajkincseket" – nyilatkozta pénteken Daniel Chi?oiu román gazdasági miniszter.

Read More »