áram

Blokkolná Fico a villamosművek eladását

Szlovákia ellenzi, hogy az Enel a Mohi Atomerőmű 3. és 4. blokkjának a befejezése előtt váljon meg a Szlovák Villamos Művekben (SE) birtokolt többségi tulajdonrészétől – nyilatkozta Robert Fico kormányfő.

Read More »

Példátlan tüntetések dúlnak Bulgáriában

Ég a bolgár miniszterelnök lába alatt a talaj, pár hónappal a parlamenti választások előtt sorozatos tüntetések vették kezdetüket szerte az országban. Lehullt az első fej, a pénzügyminiszternek mennie kellett a szoros költségvetés miatt.

Read More »

Eddig bevált a közép-európai árampiaci integráció

Biztatónak nevezték közép- európai energiaszakértők a cseh, a szlovák és a magyar árampiac összekapcsolásának első tapasztalatait, ugyanakkor arra is rámutattak, hogy elsősorban Brüsszelnek még több olyan régióspecifikus probléma iránt is nagyobb érzékenységet kell mutatnia, amelyek megoldása nélkül nem lehet beszélni tényleges belső energiapiacról.

Read More »

Paks kiállta a biztonsági tesztet

Több tekintetben is elismerően nyilatkozik a Paksi Atomerőmű biztonsági készenléti állapotáról az uniós nukleáris létesítmények átfogó állapotfelméréséről készült végleges jelentés, amelyet csütörtökön mutat be az Európai Bizottság.

Read More »

A Facebook térdre kényszerült a Greenpeace előtt

Két éves, olykor durva kampánynak vetett véget az informatikai óriáscég és a környezetvédő civilszervezet megállapodása. Az „Unfriend Coal Campaign” kampány során a Greenpeace 700.000 online aktivistája a közösségi hálón szólította fel a Facebookot, hogy szerverközpontjai energiaszükségletét szén tüzelésű erőművek helyett megújuló forrásból nyerje.

Read More »

Minszk fizetett, de áramot még nem kap

A fehérorosz Belenergo szerdán este átutalta adóssága esedékes, 600 millió rubeles részét az orosz Inter RAO EESZ áramexportőrnek, amely azonban csütörtökön 0 órakor nem újította fel az áramszállítást, s az Inter RAO szóvivője éjszaka nem tudta megmondani ennek okát.

Read More »