Nem volt ujjongás, amikor beléptünk a Déli Áramlatba

2009 márciusában megtörtént az, amitől a budapesti amerikai nagykövetség már évek óta tartott: Gyurcsány Ferenc moszkvai útján aláírták a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást. A Szabadság téri misszió vezetője, April Foley nagykövet az eseményről beszámoló táviratban nem éppen baráti szavakkal minősítette a miniszterelnök lépését. A táviratból az is kiderül: Németh Zsolt amerikai segítséget kért a Gyurcsány-kormány helyretételéhez.

Gyurcsány Moszkvában – már megint

A távirat a nagykövet sommás megállapításával kezdődik, miszerint „a hagyományoknak megfelelően átláthatatlan módon” látogatott a magyar miniszterelnök az orosz fővárosba. Foley megjegyezte azt is: egy nappal a delegáció elutazása előtt sem a Parlament, sem a sajtó nem sejtette, hogy most a Déli Áramlat szerződését is alá fogják majd írni a bilaterális tárgyalások végeztével.

A távirat ezek után az események ismertetésével folytatódik: Gyurcsány és Putyin Vlagyimir jelenlétében a Magyar Fejlesztési Bank vezetője, Erős János, illetve a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller aláírták a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megvalósítását végző vegyesvállalat felállításáról szóló megállapodást. Az egyezmény – és Gyurcsány közlései – alapján a magyar szakasz megvalósíthatósági tanulmánya két év alatt el fog készülni, hazánk pedig a Putyin által tízmilliárd (a Gazprom által korábban 25 milliárd) euró költségvetéssel tervezett gázvezeték finanszírozásának 10-15 százalékát vállalja.

Az amerikaiak igyekeztek más forrásból is információkhoz jutni, ezért Kurt Volker, az Egyesült Államok NATO-nagykövete felhívta Banai Károlyt, Gyurcsány külpolitikai főtanácsadóját, hogy további tájékoztatást kérjen. Banai a telefonban elmondta, hogy a mostani aláírás csak a 2008-as korábbi megállapodás szerződésbe foglalása, és csak a vegyesvállalatról és a megvalósíthatósági tanulmányról szól. Banai elmondása szerint Putyin figyelmeztette Gyurcsányt, hogy a Nabucco a tranzitországok „felelőtlen viselkedése” miatt soha nem fog megvalósulni, ráadásul a jelenlegi hálózatot Ukrajna felelőtlensége veszélyezteti.

A Mol is alkotott

A Déli Áramlat még egy üzlet keltette fel az amerikaiak figyelmét: a Mol és a Gapzrom között létrejött egyezmény. A két vállalat ugyanis arról állapodott meg, hogy közös erővel megépítenek egy 1-3 milliárd köbméter kapacitású gáztározót Magyarországon, ami a hivatalos közlemények szerint „megerősíti Magyarország energiabiztonságát”, mivel hétmilliárd köbméterre (az éves magyar fogyasztás felének megfelelő mennyiségre) növeli hazánk energiatartalékait, ráadásul a fejlesztéseknek köszönhetően a tározókból napi 90 millió köbmétert lehet majd kivenni a föld alatti rendszerből. Az amerikaiak két dolog miatt is kételkedtek a közlemény őszinteségében: egyrészt azért, mert Magyarország napi fogyasztása még a legkeményebb télben sem haladja meg a 75 millió köbmétert, másrészt azért, mert a fél évre elegendő tartalékok egy kicsit túlzottnak tűntek. A követségi diplomaták ezért úgy vélték: a Mol a Gazprom segítségével szeretne stratégiai játékossá válni a közép-európai piacon, felkészülve a 2009 januárjában is megtapasztalt helyzetekre.

Sok a megválaszolatlan kérdés…

Mint arra a követség is felhívta a figyelmet, a moszkvai megállapodás számtalan kérdést vetett fel, amire sokáig (a diplomaták Fideszes forrása szerint legalább a tíz éves titkosítás végéig) nem fog fény derülni. Az első kérdés természetesen az volt, hogy az MFB vajon a kivitelezés után is tulajdonos marad-e a közös cégben. Erre az amerikaiak nem láttak nagy esélyt, tekintve hogy a Fejlesztési Bank nem igazán rendelkezik tapasztalatokkal a gázvezetékek üzemeltetése terén. Ezen kívül semmit sem lehet tudni a terv finanszírozásáról, azt leszámítva, hogy Putyin kijelentette: ez nem lesz probléma. Az amerikaiakat továbbá az is aggasztotta, hogy bár a közlemények minden egyes alkalommal a közös vállalatról szóltak, a sajtónak nyilatkozva Miller kijelentette: a Gazprom „teljes mértékben ellenőrizni fogja a Magyarországon keresztülmenő gázszállításait”.

Belemenős ellenzéki nyilatkozatok

A moszkvai úttal párhuzamosan Budapesten sajtótájékoztatót tartott Németh Zsolt, a Fidesz külügyekért felelős képviselője is, ahol a politikus élesen szembeállította a magyar kormány Nabucco-ügyben tapasztalható nyitottságát, illetve az oroszokkal folytatott titokzatos tárgyalási módszereket. Németh szerint elfogadhatatlan volt, hogy Gyurcsány az Oroszországgal meglévő kapcsolatokat arra használja, hogy saját üzleti klientúrájának érdekeit az ország biztonsági érdekei elé helyezze. Németh ezért felszólította a kormányt, hogy mutassa be a Parlamentnek a tárgyalások anyagait, illetve kijelentette azt is: a Déli Áramlat megépítése csak az oroszoktól való függőséget konzerválná, és nem nyújtana valódi alternatívát. A sajtó után Németh Volkerrel is beszélt telefonon, akinek elmondta: a Nabuccónak komoly amerikai támogatásra van szüksége, és az új amerikai adminisztrációnak határozott üzenetet kell küldenie a magyar kormány számára a közös európai gázvezeték fontosságáról. Németh kérésével a követség is egyetértett, ezért saját értékelése alapján Foley nagykövet arra kérte az amerikai kormányt: erélyes nyilatkozatban fejezze ki nemtetszését Gyurcsány legújabb megállapodásával kapcsolatban.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek