Magyar gyár épült Afganisztánban

KÜM
2007. augusztus 12., vasárnap

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által alig néhány hónapja – a Magyar Külügyminisztérium támogatásával – indított civil PRT program keretében, a régió hagyományaira támaszkodó téglagyár épült fel, ahol az ünnepélyes átadás után megkezdődött a gyártás.

Az átadási ünnepségen Tölli István, a Külügyminisztérium képviseletében kiküldött tartományi újjáépítési politikai tanácsadó, Szabó László - PRT parancsnok, Mohammad Alam Eshaqzai - Baghlan kormányzója és Mohammad Naeim Kakar - Visszatelepültek Minisztériumának vezetője vett részt.

Az átadási ünnepség részeként begyújtották a tüzet a nyers téglákkal feltöltött égetőtérben, s ezzel a hivatalosan meginduló gyártás során felszállt az első füst a gyár 22 méteres kéményén.

A téglagyár az 5000 fős Etehad (Szolidaritás) visszatelepült menekülek tábora mellett helyezkedik el, így nem csak újjáépítésre szánt téglákat fog gyártani, hanem munkahelyként mintegy 100 embernek és családjaiknak biztosít hosszú távon megélhetést. A téglagyár évente 1,2 millió téglát ad át a Visszatelepültek Minisztériumának a táborban élő emberek megsegítésére. Az itt gyártott téglát a Segélyszervezet az általa felépítendő 3 általános iskola és egy tanárképző főiskola InfoCentrumához használja fel, valamint a gyár működési költségeinek fedezésére fordítja. A próbaüzem idején 300.000 tégla már elkészült július folyamán.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?