Friss hírek baszkföld témában

Cikkeink száma a témában: 20
 • 2014. január 2., csütörtök

  Egy baszk nacionalista napilap szerint 2014 "a döntés éve" lesz Skóciában, Katalóniában és Baszkföldön is. A katalán népszavazási törekvések mellett a baszk békefolyamat felgyorsulása, és Baszkföld új politikai státusának vitája is komoly változásokat hozhat, amelyek már az újévi beszédekben is helyet kaptak.

 • 2012. szeptember 28., péntek

  Általános munkabeszüntetés volt érvényben szerdán Baszkföldön. A nacionalista szakszervezetek által meghirdetett sztrájk keretében több mint tízezren tartottak felvonulást a tartomány fővárosában,  a spanyol központi kormány megszorításai, a munkások kiszolgáltatottsága, valamint a növekvő szegénység és munkanélküliség ellen tiltakozva.

 • 2012. szeptember 21., péntek

  Szeptember 25-én (kedden) 23:35-kor fél órás beszélgetés keretében lesz szó Spanyolországról az m1-en. A műsor címe: Barangolások öt kontinensen.

 • 2012. szeptember 12., szerda

  Bilbaóban folytat eszmecserét a Székely Nemzeti Tanács Izsák Balázs elnök által vezetett küldöttsége a Baszk Nemzeti Párt (Euzko Alderdi Jeltzalea) meghívására.

 • 2012. augusztus 23., csütörtök

  A baszk szocialisták megadták magukat: Ősszel előrehozott választásokat tartanak Baszkföldön, amelynek egyértelmű esélyesei a nacionalista pártok lesznek.

 • 2012. június 23., szombat

  A baszk konfliktus kapcsán nagy jelentőséggel bír a spanyol Alkotmánybíróság szerdai döntése, amelyben zöld utat adott a korábban betiltott baszk radikális pártnak, a Sortunak.

 • 2012. május 28., hétfő

  A labdarúgó Király Kupa döntője közel egy hétig tartotta lázban Spanyolországot, a sportszakmai kérdésekről ezúttal mégis a szokásosnál jóval kevesebbet beszéltek. A baszk Athletic Bilbao és a katalán FC Barcelona részvételével zajló döntő elsősorban a pályán kívül történtek miatt vált emlékezetessé.

 • 2012. április 11., szerda

  A bilbaói Athletic Club elődöntőbe jutását ünneplő tömeget rendőri erők zavarták meg. Szemtanúk szerint a furgonokkal kiérkező rendőrök különösebb előzmény nélkül kezdtek belelőni a tömegbe.

 • 2012. március 21., szerda

  A novemberi választásokat követően hét év után újra kormányra kerülő spanyol Néppártnak számos nehézséggel kell megküzdenie. A Spanyolországot különösen mélyen érintő válság és a kritikusan magas munkanélküliség kezelése mindeddig sürgős lépésekre késztette a miniszterelnököt. Az első intézkedéssorozat végeztével kerülhet elő a baszk konfliktus kérdése.

 • 2011. december 19., hétfő

  Napokon belül feláll az új néppárti spanyol kormány, amely hivatalos beiktatása előtt rögtön kellemetlen belpolitikai helyzetbe került, miután megvétózta az Amaiur radikális baszk koalíció frakcióalakítását.

 • 2011. október 21., péntek

  Bekövetkezett az, amire a spanyol politikai elemzők vártak: a hétfői San Sebastián-i Nemzetközi Békefórumot követően az ETA újabb kommünikével jelentkezett, és a Gara radikális baszk napilap internetes oldalán keresztül tudatta döntését a fegyveres harc végeleges felfüggesztéséről.

 • 2011. január 12., szerda

  Fél éven belül másodszor deklarált fegyverszünetet a baszk függetlenségi terrorszervezet, az ETA. A spanyol politikai pártok ezúttal sem bíznak a terroristákban, legújabb lépésüket politikai taktikázásnak és időhúzásnak tartják.

 • 2011. január 10., hétfő

  Bebörtönzött ETA-terroristák jogaiért tartottak tüntetést a baszkföldi Bilbaoban. A baszk függetlenségi pártok a leszerelési folyamat kezdeteként értékelnék a spanyol kormány könnyítéseit az elítéltekkel szemben. Az országos spanyol pártok szerint azonban csak taktikázás folyik a függetlenségi csoportok részéről.

 • 2010. szeptember 27., hétfő

  Újra sikerült megnyernie José Zapatero miniszterelnöknek a Baszk Nemzeti Pártot (PNV) a jövő évi költségvetés támogatására. A gazdasági válság ellenére a tartomány 412 millió eurót használhat fel munkahelyteremtésre.

 • 2010. május 23., vasárnap

  A francia és a spanyol rendőrség közös akciója során újabb négy feltételezett terroristát tartóztatott le. Egyikőjük a baszk szervezet katonai vezetője lehetett.