Friss hírek baszkföld témában, a legfrissebb baszkföldi helyzet.

Cikkeink száma a témában: 21

 • Baszkföld: emberlánc az önrendelkezésért

  2014. június 8., vasárnap

  Hatalmas tömegdemonstrációt tartanak ma Baszkföldön. A 123 kilométeresre tervezett emberlánc sikeréhez minimum 50 ezer résztvevőre számítanak a szervezők, akik ezzel a rendezvénnyel kívánják felhívni a figyelmet a baszk nép önrendelkezéshez való jogára.

 • A népszavazások éve lesz 2014

  2014. január 2., csütörtök

  Egy baszk nacionalista napilap szerint 2014 "a döntés éve" lesz Skóciában, Katalóniában és Baszkföldön is. A katalán népszavazási törekvések mellett a baszk békefolyamat felgyorsulása, és Baszkföld új politikai státusának vitája is komoly változásokat hozhat, amelyek már az újévi beszédekben is helyet kaptak.

 • Általános sztrájk volt Baszkföldön

  2012. szeptember 28., péntek

  Általános munkabeszüntetés volt érvényben szerdán Baszkföldön. A nacionalista szakszervezetek által meghirdetett sztrájk keretében több mint tízezren tartottak felvonulást a tartomány fővárosában,  a spanyol központi kormány megszorításai, a munkások kiszolgáltatottsága, valamint a növekvő szegénység és munkanélküliség ellen tiltakozva.

 • A Kitekintő az m1 műsorán: a spanyol válság

  2012. szeptember 21., péntek

  Szeptember 25-én (kedden) 23:35-kor fél órás beszélgetés keretében lesz szó Spanyolországról az m1-en. A műsor címe: Barangolások öt kontinensen.

 • Baszk–székely eszmecsere az autonómiáról

  2012. szeptember 12., szerda

  Bilbaóban folytat eszmecserét a Székely Nemzeti Tanács Izsák Balázs elnök által vezetett küldöttsége a Baszk Nemzeti Párt (Euzko Alderdi Jeltzalea) meghívására.

 • Előrehozott választások Baszkföldön

  2012. augusztus 23., csütörtök

  A baszk szocialisták megadták magukat: Ősszel előrehozott választásokat tartanak Baszkföldön, amelynek egyértelmű esélyesei a nacionalista pártok lesznek.

 • Zöld utat kapott a Sortu baszk radikális párt

  2012. június 23., szombat

  A baszk konfliktus kapcsán nagy jelentőséggel bír a spanyol Alkotmánybíróság szerdai döntése, amelyben zöld utat adott a korábban betiltott baszk radikális pártnak, a Sortunak.

 • A mindent felülíró füttyszó

  2012. május 28., hétfő

  A labdarúgó Király Kupa döntője közel egy hétig tartotta lázban Spanyolországot, a sportszakmai kérdésekről ezúttal mégis a szokásosnál jóval kevesebbet beszéltek. A baszk Athletic Bilbao és a katalán FC Barcelona részvételével zajló döntő elsősorban a pályán kívül történtek miatt vált emlékezetessé.

 • Rendőrök okozhatták a Bilbao-szurkoló halálát

  2012. április 11., szerda

  A bilbaói Athletic Club elődöntőbe jutását ünneplő tömeget rendőri erők zavarták meg. Szemtanúk szerint a furgonokkal kiérkező rendőrök különösebb előzmény nélkül kezdtek belelőni a tömegbe.

 • Növekszik a politikai nyomás Baszkföldön

  2012. március 21., szerda

  A novemberi választásokat követően hét év után újra kormányra kerülő spanyol Néppártnak számos nehézséggel kell megküzdenie. A Spanyolországot különösen mélyen érintő válság és a kritikusan magas munkanélküliség kezelése mindeddig sürgős lépésekre késztette a miniszterelnököt. Az első intézkedéssorozat végeztével kerülhet elő a baszk konfliktus kérdése.

 • Néppárti vétó a baszk radikálisok frakcióalakítására

  2011. december 19., hétfő

  Napokon belül feláll az új néppárti spanyol kormány, amely hivatalos beiktatása előtt rögtön kellemetlen belpolitikai helyzetbe került, miután megvétózta az Amaiur radikális baszk koalíció frakcióalakítását.

 • A baszk békefolyamat politikai buktatói

  2011. október 21., péntek

  Bekövetkezett az, amire a spanyol politikai elemzők vártak: a hétfői San Sebastián-i Nemzetközi Békefórumot követően az ETA újabb kommünikével jelentkezett, és a Gara radikális baszk napilap internetes oldalán keresztül tudatta döntését a fegyveres harc végeleges felfüggesztéséről.

 • Újabb tűzszünetet hirdetett az ETA

  2011. január 12., szerda

  Fél éven belül másodszor deklarált fegyverszünetet a baszk függetlenségi terrorszervezet, az ETA. A spanyol politikai pártok ezúttal sem bíznak a terroristákban, legújabb lépésüket politikai taktikázásnak és időhúzásnak tartják.

 • Tízezrek a bebörtönzött ETA-tagok mellett

  2011. január 10., hétfő

  Bebörtönzött ETA-terroristák jogaiért tartottak tüntetést a baszkföldi Bilbaoban. A baszk függetlenségi pártok a leszerelési folyamat kezdeteként értékelnék a spanyol kormány könnyítéseit az elítéltekkel szemben. Az országos spanyol pártok szerint azonban csak taktikázás folyik a függetlenségi csoportok részéről.

 • Rekordösszeget ad a kormány munkahelyteremtésre

  2010. szeptember 27., hétfő

  Újra sikerült megnyernie José Zapatero miniszterelnöknek a Baszk Nemzeti Pártot (PNV) a jövő évi költségvetés támogatására. A gazdasági válság ellenére a tartomány 412 millió eurót használhat fel munkahelyteremtésre.

 • Újabb ETA vezetőt tartóztattak le

  2010. május 23., vasárnap

  A francia és a spanyol rendőrség közös akciója során újabb négy feltételezett terroristát tartóztatott le. Egyikőjük a baszk szervezet katonai vezetője lehetett.