Friss hírek baszk témában, a legfrissebb baszki helyzet.

Cikkeink száma a témában: 17

 • Baszkföld: emberlánc az önrendelkezésért

  2014. június 8., vasárnap

  Hatalmas tömegdemonstrációt tartanak ma Baszkföldön. A 123 kilométeresre tervezett emberlánc sikeréhez minimum 50 ezer résztvevőre számítanak a szervezők, akik ezzel a rendezvénnyel kívánják felhívni a figyelmet a baszk nép önrendelkezéshez való jogára.

 • Előrehozott választások Baszkföldön

  2012. augusztus 23., csütörtök

  A baszk szocialisták megadták magukat: Ősszel előrehozott választásokat tartanak Baszkföldön, amelynek egyértelmű esélyesei a nacionalista pártok lesznek.

 • Zöld utat kapott a Sortu baszk radikális párt

  2012. június 23., szombat

  A baszk konfliktus kapcsán nagy jelentőséggel bír a spanyol Alkotmánybíróság szerdai döntése, amelyben zöld utat adott a korábban betiltott baszk radikális pártnak, a Sortunak.

 • A mindent felülíró füttyszó

  2012. május 28., hétfő

  A labdarúgó Király Kupa döntője közel egy hétig tartotta lázban Spanyolországot, a sportszakmai kérdésekről ezúttal mégis a szokásosnál jóval kevesebbet beszéltek. A baszk Athletic Bilbao és a katalán FC Barcelona részvételével zajló döntő elsősorban a pályán kívül történtek miatt vált emlékezetessé.

 • Rendőrök okozhatták a Bilbao-szurkoló halálát

  2012. április 11., szerda

  A bilbaói Athletic Club elődöntőbe jutását ünneplő tömeget rendőri erők zavarták meg. Szemtanúk szerint a furgonokkal kiérkező rendőrök különösebb előzmény nélkül kezdtek belelőni a tömegbe.

 • Elhunyt az ETA egyik alapítója

  2012. január 17., kedd

  82 éves korában elhunyt José Luis Álvarez Enparantza, ismertebb nevén Txillardegi, a kortárs baszk kultúra kiemelkedő alakja, aki az ETA egyik alapítója volt.

 • Néppárti vétó a baszk radikálisok frakcióalakítására

  2011. december 19., hétfő

  Napokon belül feláll az új néppárti spanyol kormány, amely hivatalos beiktatása előtt rögtön kellemetlen belpolitikai helyzetbe került, miután megvétózta az Amaiur radikális baszk koalíció frakcióalakítását.

 • A baszk békefolyamat politikai buktatói

  2011. október 21., péntek

  Bekövetkezett az, amire a spanyol politikai elemzők vártak: a hétfői San Sebastián-i Nemzetközi Békefórumot követően az ETA újabb kommünikével jelentkezett, és a Gara radikális baszk napilap internetes oldalán keresztül tudatta döntését a fegyveres harc végeleges felfüggesztéséről.

 • Autonómia

  2010. szeptember 17., péntek

  Mesélik – s ha nem igaz, annyi! –, hogy egy RMDSZ-es vezető tisztségviselőtől megkérdezte egy másik európai nemzetállam kisebbségi politikusa: hogy hívják a ti kisebbségi terrorszervezeteteket?

 • Történelmi áttörés előtt Baszkföld?

  2007. január 12., péntek

  Az ETA politikai szárnyának tekintett és több mint négy éve betiltott baszk párt, a Batasuna eddig példa nélküli módon bejelentette, hogy csatlakozik a szombatra meghirdetett bilbaói tüntetéshez.