Friss hírek azerbajdzsán témában, a legfrissebb azerbajdzsáni helyzet.

Cikkeink száma a témában: 94

 • „Szezám” nyílhat ki a déli gázfolyosóval

  2014. március 10., hétfő

  A Déli Gázfolyosó létrehozása szinte korlátlan lehetőségeket nyit meg az európai piac Kaszpi-tenger környéki gázforrásokkal való összekötésében – hangzott el egy, a témának szentelt brüsszeli rendezvényen.

 • A Nabucco sajnálja, hogy nem lesz belőle semmi

  2013. június 28., péntek

  A Nabucco Gas Pipeline International GmbH pénteken sajnálatát fejezte ki, hogy vezetéke, amely a tervek szerint a Shah Deniz mező 10 milliárd köbméternyi gázforrását szállította volna Európába, nem valósulhat meg.

 • Ennyi volt: nem lesz Nabucco

  2013. június 26., szerda

  Az OMV lezárt ügynek tekinti a Nabucco csővezeték-projektet, miután az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem ezt a vezetéket választották a földgáz Európába szállítására.

 • Lesz-e megoldás a hegyi-karabahi konfliktusra?

  2013. június 18., kedd

  Az EBESZ elnöke a dél-kaukázusi országokba utazik június 17-e és 20-a között, hogy a hegyi-karabahi konfliktus megoldásáról tárgyaljon. Kérdés, hogy lehet-e bármiféle változás a nézeteltérések kezelésében.

 • Helikopter-katasztrófa Baku közelében

  2013. február 13., szerda

  Egy katonai helikopter csapódott a Kaszpi-tengerbe az azeri főváros közelében hétfő délelőtt – tudósít trend.az hírportál. A gép 10:30-kor tűnt el a radarokról, majd nagyjából kétszázötven méterre a parttól a vízbe csapódott.

 • Tulajdonosváltással nyeregbe kerülhet a Nabucco

  2013. január 14., hétfő

  A Kaszpi-tenger melléki Shah Deniz 2. gázmező kiaknázására alakult nemzetközi konzorcium tagjai 50 százalékos tulajdonrészt szerezhetnek a Nabuccóban, cserébe azért, hogy az EU gázellátás-biztonságát javítani hivatott projekt legyen a 2017-től elérhető azeri földgáz-forrásokért folyó verseny befutója.

 • Kazahsztán is Azerbajdzsánban látja a jövőt?

  2013. január 11., péntek

  A napokban került aláírásra Asztanában a két országban létesítendő külképviseletekről szóló törvény, valamint egy kazah delegáció már meg is látogatta Azerbajdzsánt.

 • Megérkezett az első szarvasmarha-szállítmány Magyarországról Azerbajdzsánba

  2012. december 18., kedd

  Az elmúlt hónapokban Magyarországon és Azerbajdzsánban történt egyeztetések után december 5-én megérkezett a Hunland Trade Kft. első, szarvasmarhát szállító kamionja Azerbajdzsánba - közölte a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság magyar társelnökének, Szijjártó Péternek a sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

 • Baltás gyilkos: sérült a jogbiztonság elve

  2012. december 7., péntek

  Az ombudsman szerint bár a magyar állam nem sértett nemzetközi normát és a számára biztosított jogkörben járt el, amikor hozzájárult Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatásához, az ügyben több szempontból is sérülhetett a jogbiztonság követelménye, valamint sérült a magyar állam szuverenitása is.

 • A Nabucco mellett állt ki Szijjártó Péter

  2012. december 1., szombat

  Magyarország Azerbajdzsánra úgy tekint, mint az európai energiabiztonság egyik legfőbb garanciájára, ezért a Nabucco West és az AGRI vezetékek megépítésében érdekelt.

 • Szijjártó: hamarosan szerződések születhetnek magyar és azeri cégek között

  2012. október 9., kedd

  Hamarosan konkrét szerződések születhetnek magyar és azeri vállalatok között; Szijjártó Péter tudomása szerint az azeri delegációval érkezett üzletemberek kedden céglátogatásokon vesznek részt - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 • Azerbajdzsán cáfolja, hogy segítené Izraelt

  2012. október 2., kedd

  Baku nem engedi, hogy Izrael vagy bármely más ország felhasználja légterét, illetve területét egy Irán vagy más ország elleni támadáshoz - jelentette ki Azerbajdzsán pakisztáni nagykövete kedden.

 • Azerbajdzsán elleni szankciókat sürgetett egy amerikai képviselő

  2012. szeptember 28., péntek

  Howard Berman amerikai politikus, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja Hillary Clinton amerikai külügyminiszterhez fordult azért, hogy az Egyesült Államok hozzon súlyos szankciókat Azerbajdzsán ellen, mert Aliyev államfő megkegyelmezett a baltás gyilkos Ramil Safarovnak, akit elő is léptettek.

 • Bírálja az EP a baltás gyilkos szabadon engedését

  2012. szeptember 14., péntek

  Határozatban ítélte el az Európai Parlament, hogy Azerbajdzsán –állítólagos ígéretei ellenére – szabadon engedte, majd előléptette Ramil Safarov azeri katonát, akit augusztus 31-én Magyarország adott ki a kaukázusi ország hatóságainak.

 • Martonyi: "az idő majd minket igazol"

  2012. szeptember 13., csütörtök

  Kié a magyar "külpolitika-csinálás" privilégiuma? Milyen előzetes forgatókönyveket állított fel a kormány az azeri fogoly kiadatása kapcsán? Hogyan éleződik ki ezután az azeri-örmény konfliktus? Milyen feladatok állítanak a következő hónapok a magyar diplomácia elé? Minderről újságírók faggathatták Martonyi János külügyminisztert, aki viszont került bizonyos témákat.

 • Brüsszelnek nem voltak elvárásai Magyarországgal szemben

  2012. szeptember 11., kedd

  Az Európai Bizottságnak nem voltak elvárásai Magyarországgal szemben az azerbajdzsáni baltás gyilkos kiadatása kapcsán – mondta a BruxInfónak egy uniós forrás azzal összefüggésben, hogy sérti, illetve veszélyezteti-e a Ramil Safarov-ügy a közös uniós külpolitikai törekvéseket.

 • Moszkva elítéli Safarov kiadatását

  2012. szeptember 6., csütörtök

  Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az életfogytiglanra ítélt Ramil Safarov szabadon bocsátását, miközben Oroszország az EBESZ Minszk csoportjának társelnökeként is élesen bírálta ezt a lépést.

 • Karabahi konfliktus: ki ütött először?

  2012. szeptember 5., szerda

  A baltás gyilkos kiadatása kapcsán kialakult diplomáciai konfliktus az incidens hátteréül szolgáló karabahi feszültség ismerete nélkül aligha érthető.

 • Uniós szintre kerülhet az azeri-örmény konfliktus

  2012. szeptember 4., kedd

  Európai uniós szinten is napirendre kerülhet az Azerbajdzsánnak kiadott baltás gyilkos ügye, amelyre a lehetséges szélesebb körű következmények miatt aggodalommal tekint az Európai Bizottság – közölte újságírói kérdésre a testület szóvivője.

 • Fokozódik a diplomáciai botrány Magyarország körül

  2012. szeptember 1., szombat

  Magyarország, miután pénteken, augusztus 31-én kiadta Azerbajdzsánnak a Budapesten életfogytiglanra ítélt gyilkost. Örményország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal, de feszültté vált a viszony USA-val is.