Végignézték, ahogy haldoklott egy rab

Vegyszert nyelt le egy elítélt, de felsőbb utasításra hagyták meghalni. Bírósági ügy lett az esetből.

Szövetségi eljárás indult egy felmentett börtönőr kapitány ellen, aki a vádak szerint két éve hagyott meghalni egy elítéltet a cellájában New York-ban – áll a Reuters oldalán.

A 49 éves Terrence Pendergrass volt a helyi börtönnek, a Rikers Island-nek a börtönparancsnoka 2012 augusztusában, amikor a vádirat szerint egy beszámíthatatlan elítélt a Mentális Egészség Felmérő részlegen lenyelt egy fertőtlenítő golyót. Nem tudva, hogy azt előbb vízzel kell hígítani, egy tapasztalatlan őr adta át a maró szert Jason Echevarria rabnak, hogy feltakaríthassa a cellájában a visszaszivárgott csatorna tartalmat. Ehelyett Echevarria lenyelte az ammónium kloridot tartalmazó maró labdacsot. Az őrnek egy helyi gyógyszerészeti dolgozó szólt, hogy amennyiben nem kap segítséget a rab, bele is halhat a sérülésekbe.

Az este folyamán két ügyeletes őr jelentette Pendergrass-nak, hogy az elváltozott bőrszínű elítélt ordít és veri az ajtót orvosi segítségért. Mikor egyikük beszámolt, hogy hányadékot látott a cellában, Pendergrass válaszában arra utalt, hogy az elítéltnek inkább vissza kellene tartania. Végezetül elmondta, hogy csakis akkor jöjjenek vissza hozzá, ha egy holttestet kell elvinni a cellából. Még amikor személyesen is benézett a zárka ablakán, kételkedett benne, hogy Echevarria lenyelte volna a tisztítószert. Hat órával azután, hogy a segélykiáltások elkezdődtek, a kapitány leadta a szolgálatot, megtagadva az orvosi ellátást az elítélttől. Echevarria-t másnap holtan találták cellájában. 

Annak ellenére, hogy gyilkosságnak nyilvánították az ügyet, tavaly márciusban a helyi Körzeti Ügyészség úgy határozott, hogy nem indít eljárást egy Rikers-i dolgozó ellen sem. A későbbi boncolás bebizonyította, hogy a vegyianyag okozta sérülésekbe halt bele az elítélt. Az elhunyt apja, Ramon Echevarria 20 millió dollárra perelte New York városát gondatlan emberölés miatt októberben: “Nem hiszem el, hogy ez az ember még mindig dolgozik. Egy jelvény senkit sem jogosít fel arra, hogy bárkinek megtagadja az orvosi ellátáshoz való jogát” – nyilatkozta októberben a sokkolt hozzátartozó egy újságírónak. Miután a Körzeti Ügyészség nem indított nyomozást, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vette kezébe az ügyet, ami végül Pendergrass letartóztatásához vezetett.

A vádlott szakszervezete szerint a volt börtönkapitány ártatlan, és összeesküvést emlegetnek. Érvelésük szerint ha a 18 éve börtönőrként dolgozó férfi valóban megtagadta a segítségnyújtást, más tisztek, közöttük a szolgálatot este 11 órakor átvevő kollégájának is lett volna alkalma cselekedni. Amennyiben Pendergrass-t bűnösnek találják a bíróságon, akár 10 év szabadságvesztésre is számíthat hivatalból elkövetett emberi jogok megsértéséért.

Varga-Tóth Tamás

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »