Robbantás a Boston-maratonon

A Boston-maraton célvonalánál két robbantásban hárman meghaltak, több, mint 130-an pedig megsebesültek. A cselekmény sokkolta a versenyen résztvevőket, és azonnali válaszreakcióra késztette a politikai vezetést. Obama elnök a Fehér Házban tartott rögtönzött sajtótájékoztatón kijelentette, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megtalálják a merénylő(ke)t, és megtudják, hogy miért követte/követték el a bűncselekményt.

Eddig hárman haltak meg a támadásban, köztük egy nyolcéves kisgyerek is, félő azonban, hogy az áldozatok száma gyorsan fog emelkedni. A robbantás után ugyanis legalább 17 embert szállítottak kórházba válságos állapotban, a súlyos sérültek száma 25 főre rúg. A robbantásban súlyosan sérültek elsősorban a végtagjaikat veszítették el, egy kisfiú pedig a fején sérült meg súlyosan, őt is az egyik bostoni kórház intenzív osztályán ápolják.

A helyszínen tartózkodók beszámolója szerint az egész merénylet egy iraki útmenti robbantásra emlékeztetett. Az első, még a helyszínen rögzített nyomokból is az derült ki, hogy nem professzionális, nagy erejű robbanószert használt a merénylő, hanem egy úgynevezett IED (házilag készített bomba) robbant fel a maraton befutójánál. Az iraki módszereket idézi az is, hogy több robbanószerkezetet helyeztek el az utcán, bár arról eddig ellentmondásos információk láttak csak napvilágot, hogy valójában hány bomba volt. A rendőrség hivatalos közleményei szerint a két felrobbant szerkezet mellett még egy bombát hatástalanítottak, azonban egy massachusettsi demokrata képviselő, a Képviselőház Belbiztonsági Bizottságának tagja, Bill Keating nyilatkozata szerint valójában négy bombát helyeztek el a merénylők.

Zajlik a nyomozás, fel nem robbant bombákat is találtak

Azt még nem tudni, hogy külföldi vagy belföldi elkövetők a tettesek, éppen ezért Barack Obama elnök sem nevezte még terrorcselekménynek a támadást. A nyomozást irányító FBI-csapat vezetője is úgy nyilatkozott, hogy egyelőre bűncselekmény, és nem terrorcselekmény gyanújával zajlik az eljárás, azonban nem zárják ki, hogy valójában terroristák támadtak. Beszédében az elnök is arra figyelmeztetett: korai lenne még kijelenteni, hogy terrortámadásról van szó.

Az biztos, hogy a robbantók célja nem a lehető legnagyobb pusztítás volt, akkor ugyanis korábbra, a befutó idejére állították volna az időzítőt, hiszen a legtöbb néző ekkor, a legjobb versenyzők megérkezésekor tódul az utcákra. Amikor a bombák felrobbantak, akkor már több mint négy órája zajlott a verseny, és már csak a szintidőt éppen elérő futók beérkezését várták azok, akik kitartottak a célvonal mellett.

A helyszínen még nem tartóztattak le senkit, igaz, nem sokkal a robbanások után a hatóságok kihallgattak egy szaúdi állampolgárt, aki maga is megsérült a támadásban. A rendőrség azonban többször és határozottan leszögezte, hogy senkit sem vettek őrizetbe a robbantással kapcsolatban. Ugyanakkor köröznek egy fekete férfit, akinek külföldi akcentusa van, és többen is látták, hogy nem sokkal a robbanások előtt egy fekete hátizsákkal próbált bejutni az elzárt területre. A hatóságok azzal is számolnak, hogy a fel nem robbant bombákon talált ujjlenyomatok és egyéb nyomok is az elkövetők nyomára vezethetnek.

A The New York Times tudósításában arra is figyelmeztet: könnyen lehet, hogy amerikai kormányellenes erők állnak a mostani cselekmények mögött. Ez a hét hagyományosan az amerikai radikálisok hete: most kell ugyanis leadni az adóbevallásokat, illetve 1995-ben április 19-én történt az Oklahoma City-beli robbantás, amikor egy szélsőséges amerikai férfi, Timothy McVeigh levegőbe repítette az Alfred P. Murrah Szövetségi Irodaházat, 168 ember, köztük 19 kisgyermek életét oltva ki. A most talált bombák egyébként hasonlítanak azokra a szerkezetekre is, amikkel 1996-ban az atlantai olimpiai játékok alatt támadtak a járókelőkre. Akkor ketten haltak még, a sebesültek száma száz felett volt.

A mostani robbantás több hiányosságra rámutat. Az illetékes szervek biztonságtechnikai eszközrendszere az eset fényében erősen elavultnak mondható, ugyanis nem sikerült előre észlelni a potenciális veszélyt. Ezt megerősítette Susan Collins szenátor is, akinek a Nemzeti Terrorizmus-ellenes Központ (NCC) emberei elmondták, semmilyen jel sem utalt a közelgő támadásra. Ugyanígy hiányosan működik a kiberterrorizmus felszámolásáért felelős osztály a védelmi szerveken belül: egyrészt a hírek fényében egyelőre úgy tűnik, senki nem jelentette, hogy robbanóanyag tűnt volna el valamelyik fegyverraktárból, így a merénylő valószínűleg az internetről szedte össze a merénylethez szükséges kellékeket. Amennyiben ez így van, az azt jelenti, hogy ez a cselekmény annyiban különbözik a definíció szerinti kiberterrorizmustól, hogy nem a virtuális valóságban, hanem élőben fejeződött be.

Londonban megtartják a hétvégi maratont

A nagy tömegsport-rendezvények mindig kiemelt biztonsági kockázattal járnak, azonban a most hétvégére tervezett londoni maratont, ami Európa egyik legnagyobb szabadtéri futóversenye a tegnapi támadás ellenére sem mondják le. A szervezők ugyanakkor megerősítették: a Scotland Yard segítségével fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, hogy megakadályozzanak egy esetleges újabb támadást.

Kitekintő összeállítás

Felkapott hírek

Friss hírek