Katasztrófa után: a BP fokozza a mélytengeri olajkitermelést

A világszerte növekvő energiakereslet miatt fokozzák a mélytengeri kitermelést a nagy olajvállalatok. Az egy éves moratóriumot követően a Mexikói-Öbölben már majdnem megduplázódott a fúrószigetek száma, az összkitermelés 2020-ra napi kétmillió hordóra, a jelenlegi közel duplájára emelkedhet. A British Petrol (BP), amely a napokban jelentette be hogy nyolc milliárd dolláros kártérítést fizet civileknek, nemcsak az öbölben, hanem más térségekben is terjeszkedik.

Két évvel az után, hogy a Mexikói-öbölben meghalt 11 munkás és a tengerbe ömlött több millió gallon olaj, a mélytengeri olajkitermelés szerte a világon már új lendületet vett. Az egy éves moratórium után a British Petrol (BP) és más olajcégek fokozzák a termelést az öbölben, ami hamarosan a katasztrófa előtti mennyiség fölé emelkedhet – írja a New York Times. A moratórium előtti huszonöt fúrószigethez képest ma már negyven található a Mexikói-öbölben, de a BP is további három sziget létesítését tervezi. Az Energiaügyi Minisztérium becslése szerint a jelenlegi napi 1,3 millió hordós szintről 2020-ra napi kétmillió hordóra fog a kitermelés emelkedni, ami a teljes amerikai teljesítmény negyede. De a társaságok nemcsak a térségben – a mexikói és a kubai partoknál – keresnek újabb fúrási lehetőségeket, hanem Kelet-Afrika partjainál és Földközi-tenger keleti részén is megjelennek.

A kitermelés fokozását a világszerte növekvő olajigények okozzák, ennek megfelelően az amerikai elnökválasztási kampányban is egyre fontosabb szerepet kap az olajkitermelés és a folyamatosan növekvő benzinárak ügye. „Az üzemanyag ára valódi krízishelyzetet jelent az amerikai családoknak. Ha tovább emelkedik, augusztusra megakaszthatja a gazdaságot” – mondta Newt Gingrich elnökaspiráns. A republikánusok Obama elnököt hibáztatják a csökkenő kitermelés okozta áremelkedések miatt, aki azzal védekezik, hogy a katasztrófát követő új biztonsági intézkedések óta már több mint négyszáz kitermelési engedélyt adtak ki.

A mélytengeri olajkitermelés, amely akár több mint hatezer láb mélységet is jelenthet, azonban továbbra is kockázatos marad a magas hőmérséklet és nyomás miatt. A közelmúltban Kína és Brazília partjai mellett is történtek balesetek. A British Petrol (BP) még pénteken jelentette be, hogy csaknem 8 milliárd dollári kártérítést fizet az ellene civil keresetet benyújtóknak (halászok, takarítómunkások) a 2010-es olajkatasztrófa miatt. A Deepwater Horizon fúrótoronyból 84 napon keresztül szivárgott az olaj, de a társaság továbbra sem ismeri el felelősségét ezzel kapcsolatban. Mivel az Egyesült Államok kormánya ezt másként gondolja, a per tovább folytatódik az állammal.

Pulay Kristóf

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »