Sorozatban negyedszer nyert Romney

Mitt Romney egymást követő negyedik előválasztási sikerét aratta szombat éjjel a Washington államban rendezett republikánus kaukuszon. A héten közzétett felmérések a volt massachusettsi kormányzó kétszámjegyű győzelmét vetítették előre, ami végül be is igazolódott. Romney a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a 25 százalékot gyűjtő Ron Paul előtt, akit szorosan követett Rick Santorum (24%) és nagyon lemaradva Newt Gingrich (11%).

Szombati győzelmét kommentálva Romney jelölttársaira utalva kijelentette, hogy a szavazók világos jelzését adták, hogy nem szeretnének egy a washingtoni politikában bennfentes elnökjelöltet. “Egy konzervatív üzletembert akarnak, aki érti a piac működését és tudja hogyan lehet a szövetségi kormányt kitéríteni az útjából úgy, hogy a gazdaság újra erőteljes növekedésnek indulhasson” – tette hozzá a volt massachusettsi kormányzó. Diadalának azonban inkább lélektani jelentősége van, mert a 43 elnyerhető delegált pontos sorsáról egy későbbi megyei konvención döntenek majd.

Ron Paulon kívül ezért egyik jelölt sem kampányolt különösebben intenzíven Washingtonban, a szavazás napján is csak a texasi honatya tartózkodott az államban, míg a többi jelölt már napok óta Ohióban győzködi a választókat. A washingtoni előválasztás ugyanis az utolsó volt a március 6-i szuperkedd előtt, amikor egyszerre tizenegy államban rendeznek megmérettetést. A sorsdöntő nap előválasztásai közül is kiemelkedik Ohio és Georgia, előbbiben 66, utóbbiban 76 delegáltat osztanak szét a jelöltek között. A Real Clear Politics felméréseket összesítő adatai szerint Georgiában 16 százalékkal Newt Gingrich vezet, míg Ohióban szűkösen, de Rick Santorum áll az élen. Mitt Romney jelenleg mindkét államban a második, de keddig még változhat az állás.

Pulay Kristóf

Felkapott hírek

Friss hírek