Megbélyegzés ellen tiltakoztak a muszlimok

New Yorkban, múlt vasárnap mintegy 300 ember tiltakozott az iszlám radikalizmusról tartandó kongresszusi meghallgatások ellen, amely szerintük megbélyegzi a muzulmán vallásúkat és potenciális terroristaként kezeli őket.  

A meghallgatásokat végző Belbiztonsági Bizottság elnöke, a republikánus Peter King vasárnapi nyilatkozatában nem találta kielégítőnek a muszlim közösség és a rendvédelmi szervek közötti együttműködést a terrortámadások megakadályozása terén. Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, Denis McDonough vasárnap egy washingtoni mecsetbe látogatott a kedélyek megnyugtatása végett. McDonough főként muszlim, zsidó és keresztény vallású hallgatóság előtt tartott beszédében kijelentette, valamennyien egy nemzet részei, a közösség pedig eredményesen segítette a hatóságokat a terrorcselekmények leleplezésében – számolt be a Time magazin.

A felmérések alátámasztják a tiltakozók aggodalmait. A lap által tavaly augusztusban végzett közvélemény kutatás szerint a muzulmán vallásúakról alakult ki a legkedvezőtlenebb kép az Egyesült Államokban más vallásokkal (katolikus, mormon, protestáns, zsidó) történő összehasonlításban, így a sor végére kényszerültek a mormonokat követően. Arra kérdésre pedig, hogy a muszlim vallásúak esetében nagyobb-e a valószínűsége a hitetlenek elleni erőszakra buzdításnak, a válaszadók 46 százaléka úgy vélte, hogy nagyobb, míg 6 százalékuk kisebbnek, 39 százalékuk pedig más vallásokkal azonosnak vélte ennek lehetséges előfordulását.      

Perényi Krisztián

Felkapott hírek

Friss hírek

brexit

Íme a Brexit legfőbb iránymutatásai

Az Egyesült Királyság unióból való kilépését követően bent maradó tagállamok vezetői Brüsszelben, szombati csúcstalálkozójukon megállapodtak a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikról, amelyeket az unió a tárgyalások során érvényesíteni fog. Az EU számára elsődleges az uniós és a brit állampolgárok jogainak védelme.

Read More »