Sokan fenik fogukat a meggyengült óriásvállalatra

A PetroChina befektetői kapcsolattartásért felelős vezetőjének, Mao Zefengnek az elmondása szerint a kínai olajipari cég üdvözölne egy a jelenleginél is szorosabb kooperációt a PetroChina és a Mexikó-öbölbeli olajkatasztrófa által megtépázott BP között. Az esetleges együttműködés pontos részleteinek ismertetése elől kitért a vezető, ugyanakkor az iparági elemzők szerint szinte biztos, hogy a PetroChina főként politikai megfontolásból nem fog ajánlatot tenni a BP részvényeire.

Ehelyett az tűnik életszerűbbnek, hogy a két energetikai cég vegyesvállalatokat hoz létre egyes projektek keretében, esetleg a BP eszközöket ad el a PetroChina-nak. Utóbbi mellett mint potenciális vevő, egyes források szerint feltűnhet a CNOOC is, amely Kína legnagyobb partmenti olajbányász cége. A CNOOC ajánlatot tehet a BP Pan American-ben birtokolt 60%-nyi részvényére. A Pan American Argentína második legnagyobb olajkitermelője. Az említett tranzakció 9 milliárd dollárt hozhat a BP konyhájára.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Brüsszel, 2017. december 8.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Másfél év telt el és a neheze még hátravan: itt tart most a Brexit

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó tagállamok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát, amelynek elsődleges célja a Brexit utáni kapcsolatrendszer kialakítása.

Read More »