Sokan fenik fogukat a meggyengült óriásvállalatra

A PetroChina befektetői kapcsolattartásért felelős vezetőjének, Mao Zefengnek az elmondása szerint a kínai olajipari cég üdvözölne egy a jelenleginél is szorosabb kooperációt a PetroChina és a Mexikó-öbölbeli olajkatasztrófa által megtépázott BP között. Az esetleges együttműködés pontos részleteinek ismertetése elől kitért a vezető, ugyanakkor az iparági elemzők szerint szinte biztos, hogy a PetroChina főként politikai megfontolásból nem fog ajánlatot tenni a BP részvényeire.

Ehelyett az tűnik életszerűbbnek, hogy a két energetikai cég vegyesvállalatokat hoz létre egyes projektek keretében, esetleg a BP eszközöket ad el a PetroChina-nak. Utóbbi mellett mint potenciális vevő, egyes források szerint feltűnhet a CNOOC is, amely Kína legnagyobb partmenti olajbányász cége. A CNOOC ajánlatot tehet a BP Pan American-ben birtokolt 60%-nyi részvényére. A Pan American Argentína második legnagyobb olajkitermelője. Az említett tranzakció 9 milliárd dollárt hozhat a BP konyhájára.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

brexit-wall

A kompromisszum megszületett, de megoldás nincs az ír határkérdésre

A hétfőn reggel elfogadott jogi tervezet magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten.

Read More »