Mexikó: harc a drogkartellek és a rendőrségi korrupció ellen

Mexikó 32 kormányzójával és biztonsági szakemberekkel együtt Felipe Calderón köztársasági elnök átfogó reformcsomagot dolgozott ki, melyet kedden terjesztett a parlament elé.

A kemény fellépés szükségességét indokolja, hogy a drogkartellek eluralkodása és a nagyfokú rendőrségi korrupció eredményeként nem ritkák a véres leszámolások Mexikóban. Legutóbb hétfőn fedeztek fel 12 holttestet a határmenti Tijuanában, amely a drogcsempészet fő útvonalába esik. Rekordot döntött az országban az emberrablások száma – megelőzve Irakot és Kolumbiát, illetve gyakoriak a rendőrségi igazolvánnyal való súlyos visszaélések is.

A köztársasági elnök két éve már fellépett a drogkartellek ellen, amire azok példátlan erőszakhullámmal válaszoltak.  Ez heves lakossági tüntetésekhez vezetett. Idén augusztusban Mexikóváros utcáin fehérbe öltzött emberek százezrei vonultak az utcákon, csendes demonstrációval tiltakozva a drogügyletekkel összefüggő gyilkosságok és emberrablások ellen.

Calderón megoldási javaslata szerint nemzeti bűnüldözési adatbázist kell létrehozni. Emelni kell a rendőrképzés színvonalát, illetve egységesíteni a tartalmát. Ellenőrző rendszerrel biztosítanák, hogy a rendőrök munkája megfeleljen a minimális minőségi elvárásoknak. Keményeb büntetésben részesítenék a drogkereskedelmen kapott rendőröket, és lecsapnának a bűnözőkre, akik rendőri egyenruhában hajtanak végre illegális házkutatást, vagy emberrablást.

Szabó Viktória

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »