Újabb mérföldkő a kongói magyar iskola történetében

Tóth Dániel | 2014. április 29., kedd

A Magyar Külügyminisztérium támogatásával egy új épülettel bővült, valamint számos fejlesztéssel újult meg a College Othniel, a főképp magyar hozzájárulásokból létrejött és fenntartott kongói iskola.

Az Afrikáért Alapítvány tájékoztatása alapján sikeresen lezárult a kongói College Othniel szociális-oktatási központ felújítása. A Magyar Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló projekt keretében az iskola egy új épülettel bővült, valamint számos, kiemelten fontos infrastrukturális fejlesztésen esett át. Mindezek mellett egy megreformált és szélesebb körű oktatási programot alakítottak ki, melynek segítségével a leghátrányosabb helyzetű gyermekeknek is esélye nyílik legalább az alapszintű tanulmányok megkezdésére.

Az ünnepélyes megnyitót május 8-án tartják, ahol France Mutombo Tshimuanga, az Alapítvány vezetője adja át az új iskolaépületet Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában.

A cikk olvasása közben tekintse meg a Kongói Demokratikus Köztársaságról összeállított képgalériánkat is!

„A projekt rövidtávú célja az oktatáshoz szükséges épületek létrehozása, az infrastruktúra fejlesztése és az oktatási program bővítése volt. Hosszabb távon az iskola színvonalának és presztízsének növelése, a diákok vizsgalehetőségének biztosítása, új bevételi források teremtése, valamint további szakok és tanárok felvétele a célkitűzés” – áll az Afrikáért Alapítvány közleményében.

A 70 milliós lélekszámú Kongói Demokratikus Köztársaság egyike a világ legszegényebb országainak. A közép-afrikai állam viharos történelme, a szinte állandóan kiújuló konfliktusok a régióban, a rossz gazdaságpolitika és a kiterjedt korrupció mellett az országban egyelőre nem létezik működőképes állami közoktatási rendszer sem. Bár, a kongói kormány 2010-ben elrendelte az ingyenes alapfokú oktatási rendszer bevezetését, ez még számos tartományban nem valósult meg, továbbá a tandíjon kívül felmerülő egyéb költségek is súlyos terheket rónak a családokra. Ennek hatására az 5 és 17 év közötti korosztályban minden negyedik gyermek számára elérhetetlen a megfelelő szintű iskolai oktatás, az írástudatlanok aránya pedig országosan meghaladja a 30%-ot.

Az Afrikáért Alapítvány Magyarországon 2002-ben, Kongóban 2004-ben kezdte meg a működését. Az alapítvány célja Afrikában oktatási, szociális és egészségügyi téren, Magyarországon tolerancia- és ismeretterjesztő előadások, kulturális programok formájában fejlesztési, segélyezési, társadalomformáló tevékenység végzése. Az Othniel általános- és középiskolában jelenleg megközelítőleg 600 gyermek tanul, de emellett az Alapítvány 2008 óta fenntartja a La Providence árvaházat, számos egészségügyi központot támogat, valamint humanitárius utakat is szervez Afrikába.