Nyughatatlanok a kalózok a Guineai-öbölben

Meleg Veronika
2012. április 26., csütörtök

Aggasztó méreteket ölt a kalózok aktivitása a Guineai-öbölben, fokozott nemzetközi jelenlét orvosolhatná a problémát.

A Nemzetközi Hajózási Iroda (International Maritime Bureau, IMB) frissen kiadott jelentése szerint a kalóztevékenység egyre nagyobb méreteket ölt a Guineai-öbölben, számolt be a Sahel Blog. A támadások száma jelentősen nőtt az előző évekhez képest. A 2012-es év első negyedében 102 esetről számoltak be a térségben, ebből tíz Nigéria partjainál történt - éppen annyi, mint tavaly egész év alatt.

Kattintson és nézegessen képeket a kalózok elleni küzdelemről!

A Niger torkolatának vonzáskörében a kalózkodás régre nyúlik vissza, kezdetben elsősorban a kitermelt nyersolajszállítmányokat célozta meg, de ma már egy kereskedőhajó sem érezheti magát biztonságban. A nyugat-afrikai part menti kalózkodás már-már szomáliai méreteket ölt, ráadásul az itteni kalózok erőszakosabbak, valamint nem „csupán” a szerzett zsákmányért bezsebelhető váltságdíjra utaznak, hanem fosztogatnak, magát a szállítmányt tulajdonítják el.

Az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezete is hasonló tendenciákról számolt be, a probléma leküzdésére pedig egységfront kialakítását tűzték ki célul. Szomália partjainál ugyanis sikerült némileg csökkenteni a kalózakciók számát, köszönhetően az egyes nemzeti és nemzetközi flották jelenlétének és megelőző akcióinak. 2011 novemberében Franciaország három éves projektet hirdetett meg a benini, togói és ghánai erők felkészítésére, a kalózellenes stratégiák összehangolására, valamint a végrehajtás felügyeletére. Valószínűsíthetően a helyzet súlyossága miatt más államok fellépésére is sor kerül a jövőben.

Kapcsolódó anyagok

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!
kakambuki|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Egykét garnitúrát a tengerbe lőnének közülük, rögtön lenyugodnának szerintem. De csak tökölődnek azt nem tudom miért? A hajózás biztonságának veszélyeztetése ugyanis büntetendő (kiemelten és súlyosan büntetendő!) cselekmény még ma is!

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?