Drága Olvasók,

a Kitekintő közel tíz év működés után a jelenlegi szerkesztőség által 2016. június 30-án frissül utoljára. A nem túl távoli jövőben ugyanezen domain alatt, de más formában, más szerkesztőség által külgazdasági tematikájú portál érkezik. Velük együtt reméljük, hogy nem maradnak sokáig külpolitikai tartalom nélkül!

Köszönjük hosszú éveken át tartó hűségüket, őszintén hálásak vagyunk, hogy velünk voltak.

üdvözlettel,
Kitekintő.hu csapata

Nyughatatlanok a kalózok a Guineai-öbölben

Meleg Veronika | 2012. április 26., csütörtök

Aggasztó méreteket ölt a kalózok aktivitása a Guineai-öbölben, fokozott nemzetközi jelenlét orvosolhatná a problémát.

A Nemzetközi Hajózási Iroda (International Maritime Bureau, IMB) frissen kiadott jelentése szerint a kalóztevékenység egyre nagyobb méreteket ölt a Guineai-öbölben, számolt be a Sahel Blog. A támadások száma jelentősen nőtt az előző évekhez képest. A 2012-es év első negyedében 102 esetről számoltak be a térségben, ebből tíz Nigéria partjainál történt - éppen annyi, mint tavaly egész év alatt.

Kattintson és nézegessen képeket a kalózok elleni küzdelemről!

A Niger torkolatának vonzáskörében a kalózkodás régre nyúlik vissza, kezdetben elsősorban a kitermelt nyersolajszállítmányokat célozta meg, de ma már egy kereskedőhajó sem érezheti magát biztonságban. A nyugat-afrikai part menti kalózkodás már-már szomáliai méreteket ölt, ráadásul az itteni kalózok erőszakosabbak, valamint nem „csupán” a szerzett zsákmányért bezsebelhető váltságdíjra utaznak, hanem fosztogatnak, magát a szállítmányt tulajdonítják el.

Az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezete is hasonló tendenciákról számolt be, a probléma leküzdésére pedig egységfront kialakítását tűzték ki célul. Szomália partjainál ugyanis sikerült némileg csökkenteni a kalózakciók számát, köszönhetően az egyes nemzeti és nemzetközi flották jelenlétének és megelőző akcióinak. 2011 novemberében Franciaország három éves projektet hirdetett meg a benini, togói és ghánai erők felkészítésére, a kalózellenes stratégiák összehangolására, valamint a végrehajtás felügyeletére. Valószínűsíthetően a helyzet súlyossága miatt más államok fellépésére is sor kerül a jövőben.