Halálos robbantás a szomáliai Nemzeti Színházban

Tragikus fordulatot hozott a szomáliai Nemzeti Színház ünnepélyes megnyitója: egy öngyilkos merénylet rázta meg az épületet. A vendégek közt sok magas rangú politikus volt, köztük a miniszterelnök is, aki a detonáció pillanatában épp beszédet tartott az épületben, ő azonban ép bőrrel úszta meg a robbantást. Újságírók és a civil szféra aktivistái is jelen voltak az eseményen. Legalább hatan életüket vesztették – az al Jazeera szerint többek között a Szomáliai Olimpiai Bizottság és a Szomáliai Futballszövetség elnöke is -, több tucatnyian pedig megsérültek.

Az al-Shabaab szélsőséges iszlám milícia vállalta magára a felelősséget, amely, bár 2011 nyarán kiszorult a fővárosból, azóta is számos robbantást és terrorista akciót vezényelt le, elsősorban az átmeneti kormány hivatalnokai ellen. A szervezet Twitter-üzenetben számolt be a támadás részleteiről. A robbanószert a ceremónia előtt helyezték el a színház épületében, „mindent nagyon körültekintően megtervezve”. Hivatalos források szerint egy női merénylő aktiválta aztán a bombát. 

Az 1990-es években bezárt színház a múlt hónapban kezdhette meg újra működését, ezzel hamar Mogadishu újonnan beindult fejlődésének, a mindennapi élet normalizálódásának jelképévé válva. A kormánycsapatok és az Afrikai Unió békefenntartó erői által biztosított viszonylagos nyugalmat kihasználva fogtak bele a város újjáépítésébe, kórházakat, lakóépületeket, boltokat emelve városszerte. Az építkezések révén sikerült a stabilitás hírére visszatérő százezres tömegek férfitagjainak munkahelyeket teremteni, távol tartva a fiatalokat a háborútól.

Az al-Shabaab kitűnő célpontot választott, hogy letörje a optimista hangokat, és jelezze, hogy bár több fronton harcol, továbbra is képes sikeres gerilla hadviselését fenntartani a kormányzattal szemben.

Meleg Veronika

Felkapott hírek

Friss hírek

putyin_1900

Stratégiát váltott Putyin, gyakorlatilag újabb két tartományt bukott Ukrajna

A müncheni biztonsági konferencián ugyan megállapodás született a nehézfegyverek visszavonásáról, de ezzel egyidőben Putyin egy olyan rendeletet írt alá, mely legitimizálja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok okiratait, amivel a területek lakói szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott.

Read More »