Új alkotmányt szövegeztek a puccsisták

A napokban hatalomra került katonai junta új alkotmányról határozott Maliban, mely az ország jelenlegi és korábbi vezetőit egyaránt kizárja a soron következő választásokról. Ezzel a rendelkezéssel akarják eloszlatni azokat a félelmeket, miszerint ragaszkodnának a hatalom megtartásához. A junta bejelentése szerint az új alaptörvény garantálja a jogrend és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását egy pluralista demokrácia keretein belül.

A katonai puccsra nem sokkal az április végére ütemezett elnökválasztás első fordulóját megelőzően került sor, amelyet a történtek fényében töröltek a napirendről. Arról azonban még nincs információ, hogy mikorra tűzik ki újból a választásokat, ami kényelmes helyzetet jelenthet a puccsisták számára.

A nemzetközi közösség szinte azonnal elhatárolódott az új rezsimtől, s több száz millió dollárnyi támogatást tagadtak meg Malitól. A segélyek befagyasztása alól csak az élelmiszerhiányban szenvedő, szárazság sújtotta terültek jelentenek kivételt. Mindeközben több ezer, az új vezetést éltető szimpatizáns lepte el a főváros, Bamako utcáit, akik a külföldi hatalmak esetleges fegyveres beavatkozása ellen emelték fel hangjukat.

A lázadó katonák március 22-én vették át a hatalmat az országban, azzal vádolva Touré elnököt és kormányát, hogy nem szerelték fel őket megfelelő módon az északon lázadó tuareg harcosok ellen.

Dallos Sára

Felkapott hírek

Friss hírek