Új alkotmányt szövegeztek a puccsisták

A napokban hatalomra került katonai junta új alkotmányról határozott Maliban, mely az ország jelenlegi és korábbi vezetőit egyaránt kizárja a soron következő választásokról. Ezzel a rendelkezéssel akarják eloszlatni azokat a félelmeket, miszerint ragaszkodnának a hatalom megtartásához. A junta bejelentése szerint az új alaptörvény garantálja a jogrend és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását egy pluralista demokrácia keretein belül.

A katonai puccsra nem sokkal az április végére ütemezett elnökválasztás első fordulóját megelőzően került sor, amelyet a történtek fényében töröltek a napirendről. Arról azonban még nincs információ, hogy mikorra tűzik ki újból a választásokat, ami kényelmes helyzetet jelenthet a puccsisták számára.

A nemzetközi közösség szinte azonnal elhatárolódott az új rezsimtől, s több száz millió dollárnyi támogatást tagadtak meg Malitól. A segélyek befagyasztása alól csak az élelmiszerhiányban szenvedő, szárazság sújtotta terültek jelentenek kivételt. Mindeközben több ezer, az új vezetést éltető szimpatizáns lepte el a főváros, Bamako utcáit, akik a külföldi hatalmak esetleges fegyveres beavatkozása ellen emelték fel hangjukat.

A lázadó katonák március 22-én vették át a hatalmat az országban, azzal vádolva Touré elnököt és kormányát, hogy nem szerelték fel őket megfelelő módon az északon lázadó tuareg harcosok ellen.

Dallos Sára

Felkapott hírek

Friss hírek

Mihai Tudose

Megvan az új román kormányfő, máris szétszedi a sajtó

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudosét, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra. A keddi román lapokban megjelent véleménycikkek szerzői a miniszterelnök-jelölt állítólagos titkosszolgálati kötődéseit kommentálták.

Read More »