Olasz-angol feszültség a túszok halála miatt

Szeghalmi Zsolt
2012. március 13., kedd

Diplomáciai feszültség alakult ki Olaszország és az Egyesült Királyság között, miután utóbbi egyoldalúan hajtott végre a múlt hét csütörtökön egy katonai akciót, amelynek célja egy olasz és egy brit állampolgár kiszabadítása volt Nigériában – adta hírül a The Guardian. A mentés során tűzharc alakult ki a fogva tartók és a kommandósok között, az egymásnak ellentmondó jelentések miatt azonban tisztázatlan, hogy a két túsz a golyózápor során vagy már korábban – a terroristák fogságában – vesztette-e életét. Az sem bizonyos, hogy a terroristák végül kaptak-e, és ha igen, mennyit a kifizetett váltságdíjból.

A brit külügyminiszter szerint a túszok élete veszélyben volt, a bevetés így azonnali végrehajtást igényelt – magyarázta a szigetország kormánya, hogy miért nem értesítette az olasz felet. Mario Monti olasz miniszterelnököt kollégája, David Cameron csupán a küldetés kudarcáról tájékoztatta. Az olasz elnök, Giorgio Napolitano „megmagyarázhatatlannak” nevezte az angolok viselkedését.

A két férfit még tavaly májusban rabolták el, később egy videófelvételen letakart fejjel voltak láthatók. A két kormány a tárgyalások során együttműködve járt el, az olaszok egyoldalú lépése miatt azonban az olaszok vizsgálatot követelnek.

Kapcsolódó anyagok

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!
Marta Szabo|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Mármint a britek egyoldalú lépése miatt....

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?