Halálos ciklon pusztít Délkelet-Afrikában

Szilágyi Viktória Virág
2012. március 7., szerda

Eddig közel 80 ember haláláért felelős az a trópusi vihar, mely a napokban Madagaszkár, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság felett tombol.

Legalább 77 ember vesztette életét a Délkelet-Afrikában végigsöprő, Irina névre keresztelt trópusi ciklon pusztítása nyomán. A vihar két hete kezdte tombolását Madagaszkár északi részén, majd lassan nyugat felé vonult. A heves esőzés a Madagaszkár délkeleti részén található Ifanadiana kerületben szedte a legtöbb áldozatát, ahol csaknem hetvenen meghaltak. A ciklon Mozambik lakóit sem kímélte. Beira kikötőjétől nem messze öt halászt nyeltek el a hullámok. A hatóságok hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a viharos időjárásra tekintettel senki se merészkedjen ki a tengerre. Az emberek a szárazföldön sincsenek nagyobb biztonságban. Mozambik déli részén három embert temetett maga alá egy ház, melyet egy kidőlt fa zúzott össze.

Kattintson és nézzen szét Dél-Afrikában!

Irinának köszönhetően a trópusi viharok szezonja, mely az Indiai-óceánon jellemzően novemberben kezdődik és februárban ér véget, egy ideig még biztosan elhúzódik. A térségben évente nagyjából nyolcvanan halnak meg a pusztító viharok egyikében. Madagaszkárban nem meglepőek az efféle ciklonok, hiszen egy évben átlagosan három nagyobb vihar is érinti a szigetet. Irina érkezése előtt például a nála jóval intenzívebb Giovanna nevű trópusi vihar szedte áldozatait. Ami igazán szokatlan, hogy a ciklonok ezúttal a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik területén is éreztetik hatásukat. Utóbbi esetében 1984 óta nem volt a januárban lesújtó Dando ciklonhoz hasonló erősségű trópusi vihar.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?