Halálos ciklon pusztít Délkelet-Afrikában

Eddig közel 80 ember haláláért felelős az a trópusi vihar, mely a napokban Madagaszkár, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság felett tombol.

Legalább 77 ember vesztette életét a Délkelet-Afrikában végigsöprő, Irina névre keresztelt trópusi ciklon pusztítása nyomán. A vihar két hete kezdte tombolását Madagaszkár északi részén, majd lassan nyugat felé vonult. A heves esőzés a Madagaszkár délkeleti részén található Ifanadiana kerületben szedte a legtöbb áldozatát, ahol csaknem hetvenen meghaltak. A ciklon Mozambik lakóit sem kímélte. Beira kikötőjétől nem messze öt halászt nyeltek el a hullámok. A hatóságok hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a viharos időjárásra tekintettel senki se merészkedjen ki a tengerre. Az emberek a szárazföldön sincsenek nagyobb biztonságban. Mozambik déli részén három embert temetett maga alá egy ház, melyet egy kidőlt fa zúzott össze.

Irinának köszönhetően a trópusi viharok szezonja, mely az Indiai-óceánon jellemzően novemberben kezdődik és februárban ér véget, egy ideig még biztosan elhúzódik. A térségben évente nagyjából nyolcvanan halnak meg a pusztító viharok egyikében. Madagaszkárban nem meglepőek az efféle ciklonok, hiszen egy évben átlagosan három nagyobb vihar is érinti a szigetet. Irina érkezése előtt például a nála jóval intenzívebb Giovanna nevű trópusi vihar szedte áldozatait. Ami igazán szokatlan, hogy a ciklonok ezúttal a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik területén is éreztetik hatásukat. Utóbbi esetében 1984 óta nem volt a januárban lesújtó Dando ciklonhoz hasonló erősségű trópusi vihar.

Szilágyi Viktória Virág

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »