Hét iskola hamuvá égett Nigériában

Szilágyi Viktória Virág
2012. március 5., hétfő

Néhány nap alatt hét iskola vált a lángok martalékává Nigéria északkeleti részén, adta hírül a Reuters. A gyújtogatók a hatóságok szerint a Boko Haram néven ismert iszlamista terrorszervezet kötelékébe tartozhattak. Több ezer nigériai diák kénytelen kényszerpihenőt tartani, hiszen a támadásokban az épületekkel és felszerelésekkel együtt jó ideig az oktatáshoz szükséges minimális feltételek is megsemmisültek. A szekta egy korábbi akciójában a merénylő robbanóanyaggal teli autójával egy templomnak hajtott. A támadásban két ember életét vesztette, közel negyvenen megsebesültek.

A 2002-ben alakult Boko Haram jelentése „a nyugati oktatás bűn”. Az iszlamista szervezet a képzési módszereken túl az egész nyugati kultúrát elítéli. A kormányerőknek 2009-ben sikerült megölniük a szervezet vezetőjét, Mohammed Yusuf halálával azonban nem sikerült végleg felszámolni a mozgalmat. A szervezet 2010-ben új erőre kapott, azóta a lövöldözések és robbantások mindennapossá váltak, főleg az ország északkeleti részén.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?