Hét iskola hamuvá égett Nigériában

Néhány nap alatt hét iskola vált a lángok martalékává Nigéria északkeleti részén, adta hírül a Reuters. A gyújtogatók a hatóságok szerint a Boko Haram néven ismert iszlamista terrorszervezet kötelékébe tartozhattak. Több ezer nigériai diák kénytelen kényszerpihenőt tartani, hiszen a támadásokban az épületekkel és felszerelésekkel együtt jó ideig az oktatáshoz szükséges minimális feltételek is megsemmisültek. A szekta egy korábbi akciójában a merénylő robbanóanyaggal teli autójával egy templomnak hajtott. A támadásban két ember életét vesztette, közel negyvenen megsebesültek.

A 2002-ben alakult Boko Haram jelentése „a nyugati oktatás bűn”. Az iszlamista szervezet a képzési módszereken túl az egész nyugati kultúrát elítéli. A kormányerőknek 2009-ben sikerült megölniük a szervezet vezetőjét, Mohammed Yusuf halálával azonban nem sikerült végleg felszámolni a mozgalmat. A szervezet 2010-ben új erőre kapott, azóta a lövöldözések és robbantások mindennapossá váltak, főleg az ország északkeleti részén.

Szilágyi Viktória Virág

Felkapott hírek

Friss hírek

putyin_1900

Stratégiát váltott Putyin, gyakorlatilag újabb két tartományt bukott Ukrajna

A müncheni biztonsági konferencián ugyan megállapodás született a nehézfegyverek visszavonásáról, de ezzel egyidőben Putyin egy olyan rendeletet írt alá, mely legitimizálja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok okiratait, amivel a területek lakói szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott.

Read More »