Börtöntámadás Nigériában

A Boko Haram néven ismert radikális iszlamista szervezet legújabb akciójában egy nigériai szövetségi börtönt vett célba. A szekta egyik tagja talpig felfegyverkezve indított egyszemélyes rohamot a börtön épülete ellen. A heves tűzpárbaj közepette 119 fogvatartott szabadult ki, támadásban egy börtönőr vesztette életét. A Boko Haram szerint az akció során hét társuk nyerte vissza szabadságát. A kormány jelenleg vizsgálja az esetet, a hatóságoknak csütörtök estig 25 rabot sikerült újra fogságba helyezni.

A 2002-ben alakult radikális szervezet mélyen elítéli a nyugati kultúrát, célja a saría bevezetése Nigéria egész területén. A vezetőjük, Mohammed Yusuf megölésével 2009-ben még úgy tűnt, sikerült végleg megtörni a szervezetet. A támadások azonban már 2010 során újrakezdődtek és azóta sem vesztettek intenzitásukból. A terrorszervezet legutóbb 2010-ben hajtott végre hasonló börtöntámadást.

Szilágyi Viktória Virág

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »