A nigériai elnök leülne a Boko Harammal

Szeghalmi Zsolt
2012. január 28., szombat

A nigériai elnök, Goodluck Jonathan kész nyitni a Boko Haram felé és tárgyalni, amennyiben a terroristacsoport egyértelműen megjelöli követeléseit, ezzel mintegy azonosítva magát – olvasható az al-Dzsazíra hírportálján. Jonathan szerint a dialógus alapja, hogy tudni lehessen egyáltalán, ki mit akar. Az elnök, elmondása szerint, kételkedik abban, hogy a csoportnak vannak világos célkitűzései. A szervezet tavaly 500, csak idén már újabb 250 ember haláláért felelős. A legutóbbi kanói fegyveres merényletben 185-en haltak meg a második legnagyobb nigériai városban.

A Boko Haram – melynek jelentése a nyugati tanítás bűnös – 2003-ban alakult azzal a céllal, hogy a szélsőséges iszlám törvények bevezetését kiharcolja a kontinens legnépesebb országában. 2009-ben fellázadtak a kormány ellen, pár nap alatt azonban leverték a megmozdulást. Fegyveres és robbantásos merényleteik minden évben civil áldozatok százait követelik.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?