Tragikomikus Twitterháború Szomáliában

Képhamisításon kapták a kenyaiak szomáliai beavatkozását vezető, a Twitteren rendkívül aktív őrnagyot.

Kínos helyzetbe került Chirchir őrnagy, a kenyai hadsereg szomáliai offenzíváját vezető tisztje, aki néhány hónapja a Twitteren megnyitotta a militáns iszlamista al-Shabaab elleni háború egy újabb frontját. A Twitterén az őrnagy olyan képeket közölt, amelyen egy férfit éppen megköveznek. Chirchir szerint ezek a képek a napokban készültek, az áldozat pedig az al-Shabaab egyik Kenyából rekrutált tagja, amely nem értett teljes mértékben egyet a szervezet céljaival. Az akció tehát azt hivatott sugallni, hogy az al-Shabaab szervezetén belül is hatalmas a széthúzás, a kritikus hangokat pedig szigorúan megbüntetik. (A Twitterről azóta eltüntetett képeket itt tekintheti meg, ezt azonban csak erős idegzetűeknek ajánljuk.)

Később azonban kiderült, hogy a képek még 2009-ben készültek, ráadásul nem is az al-Shabaab tagjai szerepelnek rajta. A bakit Chirchir először tagadni próbálta, a növekvő nyomás után azonban kénytelen volt beismerni a tényhamisítást. Az eset mindenesetre sokak bizalmát megcsappantotta a katonatisztben, egyikük még azt is felvetette, hogy Chirchir ezzel Twitter-öngyilkosságot (angolul viccesebb: twicide) követett el. Az al-Shabaab, amelynek szintén van Twittere, sietett is válaszolni, gúnyosan jelezve, hogy “a kenyai kormánynak elegendő lett volna egy gyors keresés a Google-ban, hogy elkerülje ezt a blamát.” Az al-Shabaab kijelentette, hogy a jelzettekkel ellentétben az incidens nem 2009-ben és nem Kismayo városában történt, nem kenyai az áldozat, az elkövető pedig nem az al-Shabaab. (Valóban, a kövezést egy másik lázadó csoport, a Hizbul Islam követte el.)

Az incidens nem tesz jót a kenyai invázió egészének sem, ami immár harmadik hónapja húzódik, látványosabb előrelépés nélkül. Sőt, az iszlamista szervezet egyre többször tör be Kenya északkeleti részeire, legutóbb egy rendőregység elleni támadásban hét embert öltek meg, és további áldozatokat (köztük két rendőrtisztet) elraboltak, közölte az al-Shabaab szóvivője.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »