Friss hírek

Éheztették az afrikai vezetőket

Múlt hétvégén ünnepelte megalakulásának századik évfordulóját a dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC). A Bloemfonteinben megrendezett ünnepségsorozatot politikai nagygyűlés, istentisztelet, rituális tisztulási szertartás és fogadás is kísérte, melyen Nelson Mandela megromló egészségügyi állapota miatt nem tudott részt venni, viszont több afrikai állam- és kormányfő is megtisztelte jelenlétével a jeles eseményt. Többeknek közülük azonban lázas vásárlásba kellett kezdeniük, mikor nem találtak szállásukon ételt vagy ágyneműt.

Ebben a megaláztatásban részesült az ugandai elnök, Yoweri Museveni is, akit sokszor azzal vádolnak, hogy miközben népe éhezik, ő maga királyokat megillető ellátásban részesül. Most azonban arra kényszerült, hogy biztonsági őrével hozasson grillcsirkét a Nando’s nevű gyorséttermi lánc egyik üzletéből.

A dél-afrikai kormány vitatta a felrebbent hírt, és kijelentette, hogy hozzájuk semmiféle panasz nem érkezett a kiszolgálással kapcsolatban, bár arról nekik is tudomásuk van, hogy Museveni az általuk kínált étel helyett a rendelés mellett döntött. A hírek szerint namíbiai tisztviselők is arra kényszerültek, hogy élelmiszert, edényeket, tányérokat és poharakat szerezzenek be az elnök ebédjének elkészítéséhez, aki emiatt rendkívül dühösnek és csalódottnak mutatkozott a szálloda egyik dolgozójának elmondása alapján.

Bár a több mint negyven afrikai méltóságot a város szélén fekvő, impozáns Woodland Hills nevű szállodában helyezték el, a körülmények miatt többen is viharosan távoztak a helyszínről.

Dallos Sára

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »