Növekvő feszültség Nigériában a benzin ára miatt

Nigériában megszüntették a benzinár állami támogatását, amiért hatalmas felháborodás tört ki a lakosságból.

A szakszervezetek azzal fenyegetik a nigériai kormányt, hogy sztrájkokkal és tüntetésekkel fogják megbénítani az ország működését az üzemanyagárak állami támogatásának megszüntetése miatt. Az újév Nigériában is hatalmas változásokat hozott, a benzin ára ugyanis vasárnapról hétfőre csaknem a duplájára emelkedett. Most körülbelül 220 forintot kell fizetni egy literért. Emiatt rengetegen az utcára vonultak, emberi sorompókat vonva több főútra és megszállva sok benzinkutat. Lagosban még buszokat is eltérítettek az elégedetlenkedők. Az ország nyugati részében egy tüntetőt lelőttek.

A kormány indokolása szerint azért volt szükség a drasztikus változatatásokra, mert az így megtakarított összegből lehetőség nyílik nagy volumenű infrastrukturális beruházásokra, amelyeknek kétségtelenül nagy szerepe van abban, hogy a külföldi befektetőket az országba vonzza. A hivatalos statisztikai adatok szerint 2011-ben mintegy 8 milliárd dollárnyi (1900 milliárd forint) összeget emésztett fel a költségvetésből a benzinártámogatás, amely – főleg nigériai viszonylatban – hihetetlenül nagy összeg.

Az átlagpolgárt viszont nagyon érzékenyen érinti az árváltozás, mivel az komoly terheket ró az egyébként is rossz anyagi körülmények között élő népességre. Sokan úgy gondolják, hogy legalább a benzinár állami támogatása volt az egyetlen dolog, amit az emberek az ország olajbevételeiből kaptak és a kormány most ezt is elvette. A szakszervezeti vezetők szerint már folyamatban van a demonstrációk megszervezése és pár nap múlva olyan felfordulást ígérnek, hogy „lehetetlen lesz az országot kormányozni”.

Nigériát a világ legjelentősebb olajkitermelői között tartják számon, ennek ellenére a Föld legszegényebb országainak egyike. Ennek egyik oka az, hogy a kitermelt nyersolajat nem tudják helyben feldolgozni, ezért azt csak nyers formában lehet exportálni, meglehetősen alacsony áron. A finomított kőolaj importja viszont nagyon drága, ráadásul a pénz sem marad így az országban. A jelenlegi kormányzat célja e tendencia mihamarabbi megváltoztatása, ezért is van szükség a sürgős ipari fejlesztésekre.

Lukács Ádám Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »