Szükségállapotot hirdetett az elnök Nigériában

A néphez intézett beszédében „a terroristák szétzúzására” tett ígéretet Goodluck Jonathan, majd szükségállapotot vezetett be Nigéria több államában – jelenti az al-Jazeera. A legnépesebb afrikai ország elnöke ezzel a karácsonyi templomi robbantásokért felelősséget vállaló Boko Haram terrorista szervezetnek üzent hadat.

A merényletekben – amelyeket az egy évvel korábbiakhoz hasonlóan szintén Karácsonykor hajtottak végre – a legutóbbi adatok szerint 42-en haltak meg, továbbá 57-en sérültek meg. Az elnök helyzetkezelésével múlt héten a többség elégedetlen volt, mondván, nem száll harcba kemény lépésekkel a Boko Haram ellen. Utóbbi célja a saría (iszlám törvénykezés) egész országra való kiterjesztése, illetve a vallási feszültség szítása keresztények és muzulmánok között.

A szükségállapot bizonyos határszakaszok átmeneti lezárásával jár, amit az elnök szerint, amint a „rend helyreáll”, azonnal feloldanak majd.

Szeghalmi Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »