Vallásháború szélére sodródik Nigéria?

Szeghalmi Zsolt
2011. december 30., péntek

A Nigéria északi részén élő keresztények kedden nyilatkozatban beszéltek arról, hogy félnek a karácsonyi vérfürdőt követően – számolt be a Reuters. A tavalyi robbantásokat követően idén sem múlt el békésen a legszentebb keresztény ünnep. A madallai templomi robbantások, valamint egy öngyilkos merénylet észak-keleten összesen 39 életet követelt. A legtöbb áldozattal járó támadásban, amikor a hívők a vasárnapi karácsonyi miséről indultak hazafelé, közel harmincan haltak meg.

„Elég volt!” - fakadt ki magából a Nigériai Keresztény Szövetség (CAN) főtitkára, reagálva a brutalitásra. A robbantásokért a Boko Haram iszlamista szekta vállalta a felelősséget. A Boko Haram, aminek merényleteiben csak idén több mint 500 ember vesztette életét az egész országban az iszlám saría törvényeket akarja bevezetni. Ennek eléréséhez vallási háború kirobbantásán dolgozik évek óta, a 160 milliós országban amúgy általában egymás mellett békében élő muszlimok és keresztények között.

A karácsonyi mészárlásnak máris sajnálatos fejleményei vannak. A déli Delta államban ismeretlenek egy házi készítésű bombát dobtak egy arab iskolába, amelynek következtében hat gyerek és egy felnőtt sérült meg. Az etnikailag és vallásilag „vegyes” Plateau államban pedig szerdán egy négytagú keresztény családot végeztek ki machetékkel. A sokat kritizált kormány közben bejelentette a Boko Haram elleni stratégiájának felülvizsgálatát, a nigériai keresztények védelme érdekében.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?