Megölték a legerősebb dárfúri lázadóvezért

Kartúm hivatalos hírügynöksége, a SUNA vasárnap reggel közölte, hogy „a szudáni hadsereg a mai napon harc közben megölte Khalil Ibrahimot az észak-kordofáni Wabdanda nyugati részén”. A tartomány kormányzója a szudáni vezetéshez közel álló Sudan TV-nek elmondta: az összecsapás Észak-Kordofán és Észak-Darfúr tagállamok határán történt. Khalil Ibrahim, aki nemrég tért vissza líbiai száműzetéséből, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) vezetője volt. A JEM a darfúri térség egyik legjobban felszerelt lázadócsoportja. A mozgalom egyelőre nem erősítette meg a hírt, de egy, a csoporthoz közel álló forrás így nyilatkozott: „egészen biztos vagyok benne, hogy ez igaz”.

A szudáni hadsereg szombaton indított nagy erejű támadást a JEM ellen, miután – állításuk szerint – a darfúri lázadók „civileket támadtak meg”, valamint rendszeresen kirabolták az Észak-Kodrofán és Észak-Darfúr határában lévő településeket. A JEM egyébként azért indult el kelet felé, hogy a főváros, Kartúm ellen vonuljon. A hadjáratot csütörtökön jelentették be, de már korábban is jelezték: készek újra felvenni a harcot Omar Bashir elnök ellen.

A Sudan TV-nek adott interjújában a katonai szóvivő, Sawarmi Khaled Saad hozzátette: Ibrahim és emberei éppen Dél-Szudán felé tartottak. Ez több okból is színesebbé teszi az esetet: elsősorban azért, mert a darfúri lázadók szövetséget kötöttek az északi Szudán déli részein Kartúm ellen harcoló SPLM-N-nel. Másrészt pedig azért, mert Kartúm és Juba a mai napig egymást vádolja azzal, hogy támogatják a másik országában működő lázadó szervezeteket. Ezt mindketten a mai napig tagadják, de Juba azt még hangsúlyosabban visszautasítja, hogy bármi köze lenne a darfúri lázadókhoz.

Az al-Dzsazíra szerint a JEM ezzel végleg meggyengült, hiszen Ibrahim halálával egy ikonjuk veszett el. Emellett két nagy külföldi támogatójuk, Líbia és Csád is elpárolgott a mozgalom mögül. Csád elnöke, Idriss Déby még tavaly februárban egyezett meg Omar Bashirral, hogy nem pártolja tovább az egyébként vele azonos etnikai csoporthoz tartozó Ibrahimot, Líbia felől pedig Kadhafi halálával szűnt meg a támogatás.

Weszprémy Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »