Szokatlan populista vezetés Zambiában

Zambia szeptemberben megválasztott elnöke, Michael Sata újfajta vezetést próbál megvalósítani országában. Ezt példázza múlt havi bejelentése, miszerint lemond a költséges külföldi utakról, mivel nem akarja országának szűkös forrásait ilyen hivalkodásra költeni. Állítása szerint az így megspórolt pénzzel inkább a szegény sorban lévő zambiai állampolgárokat segítené. 

A térség vezetőitől megszokott, hogy látogatásokat tesznek külföldön, gyakran azzal az indokkal, hogy tanulmányozzák az ottani vezetést. Teszik mindezt úgy, hogy több ezer dollárt fizetnek saját maguknak minden ilyen „tanulmányút” költségeinek megtérítésére. Természetesen Sata sem tudja teljesen elkerülni a külföldi utakat, december közepén például Ugandába kellett mennie, hogy átadja egy szubregionális csoportosulás vezetését az ottani elnöknek, Yoweri Museveninek.

A zambiai elnök azonban szakított afrikai kollégáinak fényűzésével, s nem a tőlük megszokott módon szervezi meg az útjait. Sata nemrégiben Livingstone-t, a kedvelt zambiai turistacélpontot látogatta meg, hogy találkozzon a zimbabwei elnökkel, Robert Mugabével. Az út során megmutatta, hogy nem a levegőbe beszélt, mikor ígéretet tett a költségek lefaragására. A találkozóra tömegközlekedési eszközzel érkezett, s bár egy drága hotelben szállásolták el, ragaszkodott ahhoz, hogy saját pénztárcájából fizesse ki a számlát ahelyett, hogy kormányzati pénzekből fedezte volna azt.

Az elnök komoly szándékait jelzi az is, hogy az ország legfőbb ügyészének Mutembo Nchitót, egy hírhedten korrupcióellenes ügyvédet nevezte ki. Ez lehet az egyik lépése annak, hogy Sata beválthassa választási ígéretét, miszerint véget szeretne vetni az országban eluralkodott korrupciónak. Ennek érdekében nyomozást indított el több olyan ügyben is, melyet még a korábbi elnök, Rupiah Banda kormánya hagyott jóvá.

Dallos Sára

Felkapott hírek

Friss hírek