Korrupciós botrány és vádaskodás Dél-Afrikában

Lemondott William Heath, Dél-Afrika egyik vezető korrupcióellenes ügynökségének vezetője.  Heath mindössze két hete került a korrupciógyanús ügyekkel foglalkozó Különleges Vizsgálóegység (Special Investigating Unit) élére. Mivel az egykori bíró köztudottan az elnök, Jacob Zuma egyik szövetségese, sokan úgy vélték, kinevezésével az elnök megsértette a bírói függetlenséget.

Heath lemondása így sokakat meglepett, de Jeff Radebe igazságügyi miniszter egy rádióinterjúban megmagyarázta a lépést – eszerint a korábbi bíró azért nyújtotta be felmondását, mert egy újságnak „megjegyzéseket tett” a korábbi elnökre, Thabo Mbekire: Heath azt sugallta, hogy Mbeki állt a Zuma ellen korábban felhozott vádak mögött. Radebe szerint Heathnek így nem is maradt más lehetősége, főleg mivel maga az elnök is elítélte a nyilatkozatot. Mbeki egész egyszerűen tagadta, és rosszindulatú vádaknak nevezte az egykori bíró állításait.

Zuma ellen erőszak és korrupció vádjával indult eljárás évekkel ezelőtt. 2009-ben végül ártatlannak mondták ki, aminek köszönhetően indulhatott az elnökválasztáson, amit aztán meg is nyert. Sokak szerint Zuma az akkor jogi tanácsadójaként működő Heathnek köszönheti bírósági győzelmét. Az elnököt viszont még mindig sokan kritizálják, annak ellenére is, hogy nemrég nyomozást indított a 90-es évek elején kitört 30 milliárd dolláros fegyverbeszerzési botrány miatt. A bizalmatlanság oka, hogy Zuma összekapcsolható a vásárlással, ugyanis akkori pénzügyi tanácsadója, Schabir Shaik ennek az ügyletnek a kapcsán jelenleg korrupció vádjával börtönben ül.

A korrupció mellett az utóbbi idők furcsa személycseréi és kinevezései is felborzolták a kedélyeket Dél-Afrikában. Decemberben Zuma Menzi Simelanét ajánlotta főállamügyésszé, azonban a jelölt kinevezését végül a Legfelsőbb Bíróság megvétózta. Októberben pedig korrupció gyanúja miatt az elnök kirúgott két minisztert és felfüggesztette az állami rendőrfőnököt.

Weszprémy Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »