Nem ígér meglepetéseket az elefántcsontparti választás

Nagy valószínűséggel a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó két párt, a Köztársaságiak Egyesülése (Rassemblement des Républicains, RDR) és az Elefántcsontparti Demokrata Párt (Parti Démocratique de la Côte d’Ivoire, PDCI) szerzi meg a mandátumok többségét a mai elefántcsontparti parlamenti választáson. Ez az eredmény jelentősen megkönnyítené Alassane Ouattara elnök munkáját az ország újjáépítésében.


A koalíció esélyeit jelentősen növeli, hogy Laurent Gbagbo korábbi elnök pártja, az Elefántcsontparti Népfront (Front Populaire Ivoirien, FPI) a Gbagbo-pártiakkal és a volt államfővel szembeni tisztességtelen bánásmódra hivatkozva a választások bojkottálására szólította fel az indulókat. Az ellenzéki pártok közül viszont többen figyelmen kívül hagyták a felhívást, de még az FPI-ből is akadtak páran, akik szívesebben maradtak képviselőjelöltek.

A kampány többnyire békésen zajlott, de halálos áldozatok még így is voltak: a PDCI egyik választási gyűlésén egy rakéta ölt meg három embert, majd Paul Koffi Koffi védelmi miniszter további két halálesetről számolt be, egyikük az RDR jelöltje volt.

A mai az első parlamenti választás Elefántcsontparton 2000 óta, így komoly lépést jelent a több mint egy évtizede tartó politikai káosz felszámolásában. A legutóbbi nagy konfliktus tavaly év végén tört ki, amikor az elnökválasztást Ouattarával szemben elvesztő Gbagbo nem volt hajlandó lemondani a hatalomról. A nagyjából 3000 halálos áldozatot követelő harcoknak végül a volt elnök áprilisi letartóztatása vetett véget.

Tési Áron

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »