Öngyilkos merénylőket vet be a Boko Haram

Kitekintő
2011. november 5., szombat

Három öngyilkos merénylet rázta meg egyidőben az észak-nigériai Borno állam fővárosának, Maidugurinak a katonai központját, emellett a város különböző pontjain három bomba is felrobbant. A Boko Haram, a helyi vezetés elleni összehangolt támadások mögött álló szélsőséges iszlamista szervezet egyre nagyobb vehemenciával folytatja akcióit, miután az elmúlt pár hétben több hasonló merényletet hajtottak végre.

A támadások helyszínei

A robbantásokban az első információk szerint halottak nem, csupán sérültek vannak. Az egyik bomba a maiduguri El-Kanemi Iszlám Teológiai Egyetem épülete előtt robbant, a pénteki imára bent összegyűlők kénytelenek voltak kimenekülni a mecsetből.

Eközben a szomszédos Yobe állam egyik városában, Damaturuban jelenleg is bombákkal és gépfegyverekkel támadják a rendőrség épületét és környékét, az első beszámolók szerint akár hatvanan is meghalhattak.

A támadások mögött az a Boko Haram áll, amely a saría (az iszlám törvénykezés) egész Nigériára vonatkozó bevezetését követeli. Erőszakos akciói elsősorban az északkeleti Borno állam politikusait, rendőreit, újságíróit és mérsékelt vallási vezetőit célozza, ám legutóbb a fővárosig is eljutottak, az abudzsai ENSZ-központ elleni támadásban huszonhatan haltak meg.

Ha a mostani támadásokat valóban a Boko Haram követte el, akkor a szervezet új taktikájáról beszélhetünk: míg eddig bombákkal és motorról lövöldözésekkel keltettek pánikot, a jelek szerint mostanra előtérbe került az öngyilkos merényletek módszere, ami a szervezet további radikalizálódását is jelenti. Egyes szakértők szerint már az al-Kaida az Iszlám Magrebben (AQIM) nevű terrorista szervezettel is vannak kapcsolataik.

Kapcsolódó anyagok

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!
Kara kán|2 éve |Permalink|Komment elrejtése

Dicsérjétek csak a muszlimokat!

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?