Kirúgta két miniszterét a dél-afrikai elnök

Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke menesztette két miniszterét korrupciós ügyeik és hivatali visszaélésük miatt. Az esetet kivizsgáló ombudsman jelentése szerint Sicelo Shiceka volt közigazgatási miniszter mintegy 68 ezer amerikai dollárt (14,5 millió forint) költött luxuskiadásokra, természetesen állami pénzekből. Az összeg nagy részét szállodai számlák teszik ki, de az ex-miniszter költségvetési pénzből látogatta meg egy svájci börtönben lévő barátnőjét is.

Zuma felfüggesztette hivatalából az országos rendőrfőkapitányt is, aki állítólag jogtalanul adott bérbe rendőrségi épületeket a kormányhoz egyébként közel álló vállalkozóknak. A rendőrfőnök, akárcsak az ex-miniszterek tagadják a vádakat és határozottan állítják, hogy semmilyen törvénytelenséget nem követtek el.

Független elemzők szerint Zuma akciója egyértelműen a jövő évi választásokra irányuló kampányfogás. Az elnök mindezidáig nem nagyon foglalkozott a korrupcióval és az állami pénzek pazarlásával, amely miatt sok kritikát is kapott, főleg legfőbb pártbeli vetélytársától, Julius Malemától. Az minden esetre meglepő, hogy olyan emberekkel szemben lépett fel Zuma, akik eddig legközelebbi szövetségesei közé tartoztak.

Lukács Ádám Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »