Ismét robbantanak Nigériában?

Weszprémy Gábor
2011. szeptember 30., péntek

A nigériai médiában körbeküldött elektronikus üzenet szerint a Niger-delta Felszabadításáért Mozgalom (MEND) október elsején, a függetlenség kikiáltásának ünnepén merényletet fog végrehajtani a fővárosban, Abujában. A szervezet nevében már több, utóbb hamisnak bizonyult fenyegetés is érkezett, így egyelőre még vizsgálják, mennyire lehet ez utóbbit komolyan venni.

Ez a szervezet volt a felelős a tavalyi, ugyanezen a napon végrehajtott merényletért is. Akkor a délelőtti órákban két autót robbantottak fel a nigériai fővárosban; 12 ember meghalt és 17 megsebesült. Pár napra rá elfogták az akkori vezetőt, Henry Okah-t, akit azzal vádolnak, hogy ő tervelte ki a támadást, de ítélet még nem született.

A MEND egyébként Nigéria egyik legnagyobb terrorszervezete volt. Az olajipar különböző intézményeit támadták, de 2009-ben a nigériai vezetés amnesztiát hirdetett, és a csoport aktivitása visszaesett. Manapság inkább lokálisan, a Niger-deltában számít erősnek, és helyét mint Nigéria legnagyobb terrorszervezete, a Boko Haram vette át. A MEND céljai között szerepel a delta vidékén élők életszínvonalának emelése, az ottani természeti kincsek (elsősorban az olaj) igazságosabb elosztása.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?