Ismét robbantanak Nigériában?

A nigériai médiában körbeküldött elektronikus üzenet szerint a Niger-delta Felszabadításáért Mozgalom (MEND) október elsején, a függetlenség kikiáltásának ünnepén merényletet fog végrehajtani a fővárosban, Abujában. A szervezet nevében már több, utóbb hamisnak bizonyult fenyegetés is érkezett, így egyelőre még vizsgálják, mennyire lehet ez utóbbit komolyan venni.

Ez a szervezet volt a felelős a tavalyi, ugyanezen a napon végrehajtott merényletért is. Akkor a délelőtti órákban két autót robbantottak fel a nigériai fővárosban; 12 ember meghalt és 17 megsebesült. Pár napra rá elfogták az akkori vezetőt, Henry Okah-t, akit azzal vádolnak, hogy ő tervelte ki a támadást, de ítélet még nem született.

A MEND egyébként Nigéria egyik legnagyobb terrorszervezete volt. Az olajipar különböző intézményeit támadták, de 2009-ben a nigériai vezetés amnesztiát hirdetett, és a csoport aktivitása visszaesett. Manapság inkább lokálisan, a Niger-deltában számít erősnek, és helyét mint Nigéria legnagyobb terrorszervezete, a Boko Haram vette át. A MEND céljai között szerepel a delta vidékén élők életszínvonalának emelése, az ottani természeti kincsek (elsősorban az olaj) igazságosabb elosztása.

Weszprémy Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Reuters

Lassan szétesik a francia Nemzeti Front

Távozásra kényszerült Florian Philippot, a francia Nemzeti Front alelnöke. A pártelnök Marine Le Pen legfőbb bizalmasának számító politikus maga jelentette be csütörtökön, hogy kilép a jobboldali pártból, amelyben a tavaszi elnökválasztás óta nem szűnik a vezetők közötti torzsalkodás.

Read More »