Ismét robbantanak Nigériában?

A nigériai médiában körbeküldött elektronikus üzenet szerint a Niger-delta Felszabadításáért Mozgalom (MEND) október elsején, a függetlenség kikiáltásának ünnepén merényletet fog végrehajtani a fővárosban, Abujában. A szervezet nevében már több, utóbb hamisnak bizonyult fenyegetés is érkezett, így egyelőre még vizsgálják, mennyire lehet ez utóbbit komolyan venni.

Ez a szervezet volt a felelős a tavalyi, ugyanezen a napon végrehajtott merényletért is. Akkor a délelőtti órákban két autót robbantottak fel a nigériai fővárosban; 12 ember meghalt és 17 megsebesült. Pár napra rá elfogták az akkori vezetőt, Henry Okah-t, akit azzal vádolnak, hogy ő tervelte ki a támadást, de ítélet még nem született.

A MEND egyébként Nigéria egyik legnagyobb terrorszervezete volt. Az olajipar különböző intézményeit támadták, de 2009-ben a nigériai vezetés amnesztiát hirdetett, és a csoport aktivitása visszaesett. Manapság inkább lokálisan, a Niger-deltában számít erősnek, és helyét mint Nigéria legnagyobb terrorszervezete, a Boko Haram vette át. A MEND céljai között szerepel a delta vidékén élők életszínvonalának emelése, az ottani természeti kincsek (elsősorban az olaj) igazságosabb elosztása.

Weszprémy Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

orosz

Oroszország már az OPEC 2.0-ról beszél

Davosban az orosz állami befektetésekért felelős alap vezetője kifejtette, hogy az OPEC és részben Oroszország között az olajtermelés csökkentését célzó decemberi megállapodás akár évekig is jól működhet - Oroszország aktívabb jelenléte a Közel-Keleten pedig segíti az OPEC 2.0 kialakítását.

Read More »