A dalai láma megint nem kap vízumot?

A 14. dalai láma, Tendzin Gyaco a Desmond Tutu Béke Központ meghívására érkezne Dél-Afrikába. A szervezet a névadó, Nobel-békedíjas Tutu 80. születésnapjára hívná meg a tibeti vallási vezetőt, azonban egyelőre nem kapta meg a beutazáshoz szükséges vízumot. Könnyen lehet, hogy ismét nem léphet be az országba.

A dalai láma pretoriai képviselője, Szönam Tendzin rinpocse szerint eddig háromszor próbálták kikérni a vízumot június óta, de egyelőre sikertelenül. Ugyanakkor a dél-afrikai külügyminisztérium szóvivője, Clayson Monyela azt mondta, először csak szeptember 20-án kapták meg a teljes kérvényt. További kommentárt nem fűzött az esethez, és egyelőre sem az elnök, sem a kínai nagykövetség nem kommentálta az esetet.

Kína nem nézi jó szemmel a dalai láma világméretű kampányát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tibeti problémára, valamint aminek során folyamatos kritikákkal illeti a kínai vezetést. A dél-afrikaiak így kényes szituációba kerültek, főképp, hogy az alelnök, Kgalema Motlanthe alelnök épp kínai látogatáson tartózkodik, ahova nem más, mint Hszi Csin-ping hívta meg, aki ugyan jelenleg még csak alelnök, de jövőre valószínűleg Kína elnöke lesz.

A Dél-afrikai Köztársaság eleve kényelmetlen helyzetben van, hiszen mind gazdasági, mint politikai érdekei azt diktálják, hogy Kínával egyre szorosabbra vonja az együttműködést. Peking nem csak beruházásokkal segíti az afrikai országot, de egyik fő támogatója volt abban, hogy beléphessen az úgynevezett – Brazília, Oroszország, India és Kína összefogásán alapuló – BRIC-tömörülésbe.

Desmond Tutu, Johannesburg nyugdíjazott anglikán bíborosa október 7-én lesz 80 éves. A tiszteletére rendezett esemény szervezői szerint a Dél-afrikai Köztársaság magatartása megbéníthatja az ünnepi előkészületeket. A rendezvényen egyébként a dalai láma előadást is tartana „Béke és könyörületesség mint a változás katalizátora” címmel.

Weszprémy Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »