A dél-afrikaiaknak túl kicsi a kínai óvszer

A pénteken született döntés értelmében a Dél-afrikai Köztársaság mégsem veszi meg azt a 11 millió Phoenurse márkájú Kínából származó női óvszert, amit megrendeltek.

Az egyébként viccesnek tűnő történet sajnos igen szomorú: a Dél-afrikai Köztársaságban él a legtöbb HIV-vírussal fertőzött ember, 5,7 millióan, ami a lakosság 18 százalékát teszi ki. Ráadásul a kezelések ellenére évente 350 ezren halnak bele a betegségbe, amiben szintén világelsők. A kulcskérdés tehát az, hogy megfelelő óvszert sikerüljön beszerezni.

A Beeld című dél-afrikai újságra hivatkozva a Yahoo! News azt közölte, hogy az eset mögött gazdasági érdekek is meghúzódnak. A Phoenurse óvszereket megrendelő Siqamba Medical nevű cég a pénzügyminisztérium által kiírt pályázatot megnyerve szerezte meg a jogot a behozatalra, az eljárás tisztaságát viszont megkérdőjelezi, hogy azon kívül, hogy az óvszer mérete nem megfelelő, még az anyaga sem megfelelő, ráadásul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem hagyta még jóvá.

Eközben a Siqamba Medical legnagyobb riválisa, a Sekunjalo Investments Corporation a pretoriai legfelsőbb bírósághoz fordult. Állításuk szerint az az óvszer, amit ők importáltak volna és importálnának, 20 százalékkal nagyobb.

Weszprémy Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek