Tombol az éhínség Afrika szarvában

Az éhezést több évtizede globális problémaként tartják számon. A 2000-ben elfogadott ENSZ Milleniumi Fejlesztési Célok egyike, hogy a szervezet 189 tagországa 2015-ig véget vet a súlyos szegénységnek és éhínségnek. Egy most elkészült ENSZ-felmérés szerint azonban Kelet-Afrikában rohamosan nő az éhezők száma.

Az ENSZ szakosított szervei egytől ötig terjedő skálán négyesre értékelték az Afrika szarvának nevezett országcsoport (Dzsibuti, Etiópia, Eritrea, Szomália and Szudán) helyzetét az éhezés tekintetében. A skálán a négyes értékelést követő ötös már a “katasztrófa” és “éhínség” állapotát jelöli. 

A szárazság, valamint az élelmiszerek magas világpiaci árának köszönhetően az éhség mára több, mint 9 millió embert érint ebben a régióban. A fent említett országok mellett már Kenyában és Ugandában is élelmiszerválságról beszélnek. Kenyának az élelmiszerhiány legválságosabb területein az alultáplált gyermekek aránya akár a 30 százalékot is elérheti. Az áldozatok másik köre a Kenyába áramó, körülbelül 370 000 főnyi szomáliai menekült, akiknél az éhezők száma az elmúlt egy hónapban megnégyszereződött.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme – WFP) új projektet indított a térségben. Ezeknek az országoknak, az éhség önerőből való felszámolásához nyilván pénzre lenne szükségük, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy csökkentsék államadósságaikat. A WFP most olyan programot indít, mely segítséget nyújt ezeknek az országoknak, hogy a befektetési hibáikat kiküszöböljék. 

A WFP egyébként az ENSZ és a Mezőgazdaság és Élelmezési Világszervezet (Food and Agriculture Organisation – FAO) közös multilaterális segélyszervezete, melyet 1963-ban alapítottak, felállítását a világban egyre gyakrabban előforduló élelmiszerválságok indokolták. A WFP 2010-es évre vonatkozó jelentése szerint több, mint 102 millió embert juttatott táplálékhoz, a kedvezményezettek több, mint fele nő és gyermek volt.

Györe Adrienn

Felkapott hírek

Friss hírek