AIDS-remények Afrikában

Tési Áron | 2011. június 13., hétfő

Harminc éve annak, hogy az Egyesült Államokban először dokumentáltak HIV-fertőzést. Az elmúlt három évtizedben a vírus következtében 30 millióan haltak meg, jelenleg pedig a 34 milliót is elérheti a fertőzöttek száma, akiknek nagy része a világ fejlődő országaiban él. A riasztó adatok ellenére az elmúlt évek során több olyan felfedezésre került sor, amik akár fényt is jelenthetnek az alagút végén. Az ENSZ Közgyűlése június 8-10-e között New York-ban tartott rendkívüli ülésén az AIDS-szel kapcsolatos további teendőket tárgyalta.

AIDS nélküli világ

Kattintson és nézzen szét New Yorkban!

A Paul Kagame ruandai elnök által vezetett háromnapos New York-i találkozó résztvevőinek meglehetősen ambiciózus céljai vannak: az ülés végén elfogadott záródokumentum célul tűzte ki, hogy 2015-ig a megfelelő ellátásban részesülők száma megduplázódjon, illetve 2015-ben már ne jöjjön világra több HIV-fertőzött újszülött. Az AIDS teljes felszámolásának végső határidejét 2020-ra jelölték ki.

A döntéshozók optimizmusa nem teljesen megalapozatlan, ugyanis az elmúlt években több olyan kutatási eredmény is született, amelyek ugyan gyógymódot még nem találtak az AIDS-re, de hatékonynak bizonyulhatnak a betegség terjedésének megállításában. A legjelentősebb felismerés az volt, hogy amennyiben egy HIV-pozitív betegen a lehető leghamarabb megkezdik az anti-retrovírus (ARV) kezelés alkalmazását, a fertőzés továbbadásának veszélye töredékére esik vissza. Az ARV szerek árának évek óta tartó csökkenése és hozzáférhetőségük folyamatos javulása is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél előbb megvalósíthassák a „nulla új fertőzés” célkitűzést. Hamis remények ébresztése előtt viszont fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat csak a heteroszexuális párok kapcsolatára koncentrált, a módszer eredményességéről a saját nemükkel szexuális viszonyt folytatók esetén nincs információ.

Emellett fontos előrelépések történtek az ARV gyógyszerek megelőzésre történő használata, a gyorsabb és hatékonyabb tesztek kifejlesztése terén is. A preventív célokra kifejlesztett mikrobicid hüvelygél viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a készítmény használata biztonságos volt, ugyanakkor teljesen hatástalan is.

A tudomány nem elég

Hiába érnek el a kutatók újabb és újabb eredményeket az AIDS megelőzése és kezelése terén, ha azokat a gyakorlatban csak mérsékelten tudják alkalmazni. Az ENSZ-ülésen megjelent afrikai vezetők is elismerték, hogy hiába lesz egyre olcsóbb és szélesebb körű a kezelés, rengeteg helyen még így sem áll rendelkezésre a megfelelő összeg ahhoz, hogy mindenki hozzájuthasson az ellátáshoz. A világon jelenleg nagyjából hatmillió ember részesül megfelelő ellátásban, de kilencmilliónál is többre tehető azok száma, akiknek a kúra még mindig nem elérhető.

A kezelés mellett elsősorban a megelőzés hatékonyságát kellene növelni: hiába kampányolnak már évek óta különböző szervezetek az óvszerhasználat, a férfiak körülmetélése és a monogám kapcsolatok mellett, még mindig legalább 1,8 millió új HIV-fertőzöttel kell számolni évente.

Kattintson és nézzen szét Rómában, a katolikus egyház
egyik legfontosabb városában!
Az óvszerhasználat tekintetében előrelépést jelenthet a Vatikán enyhülő álláspontja a fertőzés megelőzése céljából történő kondomhasználatot illetően. Ugyan az egységes hivatalos álláspont még mindig várat magára, XVI. Benedek pápa kijelentése, miszerint az óvszer használata „a felelősség, a partner életét fenyegető kockázatok figyelembe vételének első lépése” lehet, akár egy új folyamatot is elindíthat a mélyen katolicizált afrikai országokban. Ehhez azonban erős ellenállást kell legyőzni, a férfiak többsége az ingyenes osztogatások ellenére még mindig nem hajlandó megfelelően védekezni a szexuális aktusok során.

Az AIDS elleni harcban részt vevő szervezeteknek nem lesz könnyű dolguk a néhány afrikai országban még mindig jelen levő többnejűség társadalmi elfogadottságának megváltoztatásában sem. Ugyan a fiatalabb generációk már nem feltétlenül támogatják a poligámiát, az afrikai országok vezetői nem mindenhol mutatnak jó példát. Az AIDS-szel kapcsolatos hajmeresztő kijelentései miatt a média figyelmét többször is kiérdemlő Jacob Zuma dél-afrikai elnök például egészen gyakran házasodik, és ilyenkor nem tartózkodik a fényűző külsőségektől sem. Harmadik feleségét hagyományos zulu szertartású esküvőn vette el, melyen az alkalomhoz illően párducbőrben és fehér tornacipőben jelent meg. Zuma viszont nem elégedett meg ennyivel, negyedik feleségével történő házassága ekkor már a tervezés fázisában tartott. Az elnöknek már 20 gyereke született legalább hat anyától.

Nagyobb teret kellene engedni a HIV-fertőzéssel kapcsolatos felvilágosításnak is. Annak ellenére, hogy a betegség már 30 éve ismert, és egyes becslések szerint Afrikában már 50-60 évvel ezelőtt is fertőzött, még mindig széleskörű az okokkal és kezelésekkel kapcsolatos tudatlanság. Több AIDS-es beteg még mindig megbélyegezve érzi magát, így az is előfordulhat, hogy panaszaival orvost sem keres fel, de még ennél is nagyobb veszélyt jelentenek a különböző hiedelmek miatt elkövetett nemi erőszakok és gyilkosságok.

Lapozzon és olvassa el, hogyan kezelik a kérdést az egyes országok!