Ahogy megszoktuk - kormánypárti győzelem Dél-Afrikában

Kitekintő
2011. május 29., vasárnap

Az ellenzék egyetlen jelentős alakulata, a Helen Zille vezette DA 24 százalékot szerzett - kilenc százalékkal többet, mint 2006-ban. Az áttörést azonban ez a választás sem hozta meg nekik, hiába építették kampányukat az alapszolgáltatások (oktatás, egészségügy, csatornázás, víz és áram) nagyfokú hiányából és a mindent átható korrupcióból adódó széleskörű elégedetlenségre. Hiába növelték egy híján minden államban a támagottságukat, továbbra is csak a Fokváros központú Western Cape tartományt fogják kormányozni, az ország többi részén ellenzékben maradnak. Tizenhét évvel az apartheid lezárása után is bőrszín alapján választ tehát Dél-Afrika. Az ANC - az utóbbi két év nacionalista retorikája révén - lényegében kizárólag a feketék pártja lett, míg a DA továbbra is képtelen kitörni a "fehérek pártja" skatulyából.

Az is világosan látszik, hogy Dél-Afrikában egyre inkább megszilárdul a kétpártrendszer (miközben csak az egyiknek van valós esélye a győzelemre), hiszen minden kívülről jövő kezdeményezés idővel elhal. Ez történt például az ANC-ből 2008-ban kivált, a 2009-es választásokon reménytelinek mondható 8 százalékos eredményt produkáló Népi Kongresszussal (Congress of the People, COPE), ami most alig lépte át a 2 százalékot. Hasonló a helyzet a konzervatív zuluk körében népszerű Inkatha Szabadság Párttal (Inkatha Freedom Party, IFP): miután ez tavaly kettészakadt, idén már a rivális Nemzeti Szabadság Párttal (National Freedom Party, NFP) meg kell küzdenie a zulu szavazatokért.

Ami Jacob Zuma párton belüli helyzetét illeti, talán ez a győzelem néhány hónapig elhallgattatja az elégedetlenkedőket, mivel azonban a választás csak ideiglenesen vetett véget az országszerte felbukkanó erőszakos tiltakozó megmozdulásoknak, a jövőre esedékes párton belüli tisztújítás még korántsem lefutott.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?