Drága Olvasók,

a Kitekintő közel tíz év működés után a jelenlegi szerkesztőség által 2016. június 30-án frissül utoljára. A nem túl távoli jövőben ugyanezen domain alatt, de más formában, más szerkesztőség által külgazdasági tematikájú portál érkezik. Velük együtt reméljük, hogy nem maradnak sokáig külpolitikai tartalom nélkül!

Köszönjük hosszú éveken át tartó hűségüket, őszintén hálásak vagyunk, hogy velünk voltak.

üdvözlettel,
Kitekintő.hu csapata

Aggódnak Mandela egészségéért

Tési Áron | 2011. január 31., hétfő

Nelson Mandela
Kgalema Motlanthe dél-afrikai elnök is megerősítette a hírt a 92 éves Nelson Mandelánál tett látogatása után, miszerint az egykori elnök és apartheid-ellenes aktivista jól reagál a kezelésekre, otthonában pihenve, jó hangulatban lábadozik tovább.

Mandelát pénteken engedték ki a johannesburgi kórházból, ahova még szerdán került egy légúti fertőzés miatt. A hír hatalmas felbolydulást okozott: Mandela több, mint tízezer jobbulást kívánó üzenetet kapott. Több tömeges megmozdulás is szerveződött, amelyek támogatásukról biztosították a volt elnököt – ilyen volt az egykor apartheid-ellenes tüntetések színhelyéül szolgáló Regina Mundi templom is, ahol a közös imádságon ötszáznál is többen vettek részt. A dél-afrikai vezetés eközben igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy Mandela egészségét nem fenyegeti nagyobb veszély.

A Nobel-békedíjas Nelson Mandela 27 évet töltött börtönben, miután az apartheid rezsim megdöntésére irányuló szabotázsakciók vádjával elítélték. Légúti gondjai is innen eredeztethetőek: 1988-ban, két évvel szabadulása előtt tuberkulózissal kezelték.