Aggódnak Mandela egészségéért


Kgalema Motlanthe
dél-afrikai elnök is megerősítette a hírt a 92 éves Nelson Mandelánál tett látogatása után, miszerint az egykori elnök és apartheid-ellenes aktivista jól reagál a kezelésekre, otthonában pihenve, jó hangulatban lábadozik tovább.

Mandelát pénteken engedték ki a johannesburgi kórházból, ahova még szerdán került egy légúti fertőzés miatt. A hír hatalmas felbolydulást okozott: Mandela több, mint tízezer jobbulást kívánó üzenetet kapott. Több tömeges megmozdulás is szerveződött, amelyek támogatásukról biztosították a volt elnököt – ilyen volt az egykor apartheid-ellenes tüntetések színhelyéül szolgáló Regina Mundi templom is, ahol a közös imádságon ötszáznál is többen vettek részt. A dél-afrikai vezetés eközben igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy Mandela egészségét nem fenyegeti nagyobb veszély.

A Nobel-békedíjas Nelson Mandela 27 évet töltött börtönben, miután az apartheid rezsim megdöntésére irányuló szabotázsakciók vádjával elítélték. Légúti gondjai is innen eredeztethetőek: 1988-ban, két évvel szabadulása előtt tuberkulózissal kezelték.

Tési Áron

Felkapott hírek

Friss hírek

orosz

Oroszország már az OPEC 2.0-ról beszél

Davosban az orosz állami befektetésekért felelős alap vezetője kifejtette, hogy az OPEC és részben Oroszország között az olajtermelés csökkentését célzó decemberi megállapodás akár évekig is jól működhet - Oroszország aktívabb jelenléte a Közel-Keleten pedig segíti az OPEC 2.0 kialakítását.

Read More »