Megöltek egy melegjogi aktivistát Ugandában

Tési Áron | 2011. január 29., szombat

Saját otthonában ölték meg David Kato közismert ugandai melegjogi aktivistát, a homoszexualitás-ellenes törvény egyik ellenzőjét. A rendőrség még vizsgálja a gyilkosság körülményeit, állításuk szerint nem egyértelmű, hogy az összeköthető Kato nyíltan vállalt szexuális irányultságával.

A melegek helyzete Afrikában

Afrika számos országában Ugandához hasonlóan elítélik a homoszexualitást (többnyire férfiak között), több helyen börtönbüntetés is kiróható érte. Dél-Afrika viszont kilóg a sorból: az országban antidiszkriminációs rendelkezések vannak érvényben, elfogadott a melegek házassága és gyereket is fogadhatnak örökbe.

Kato egyike volt azoknak, akik beperelték az ugandai Rolling Stone című hetilapot, mert egy róla készült fénykép címlapon szerepelt az újság melegek felakasztására felszólító számában. A Rolling Stone szerkesztői nem érzik magukat felelősnek a haláleset miatt: amellett, hogy sajnálatukat fejezték ki az elhunyt családja iránt, elmondásuk szerint David Kato olyan környéken lakott, ahol amúgy sem ritkák a gyilkosságok.

Ugandában a többség mélyen elítéli a homoszexualitást, és erre Kato temetése is rámutatott: az őt búcsúztató anglikán lelkész homofób szónoklatba fogott, hangsúlyozva, hogy „amennyiben nem bánják meg bűneiket, Isten büntetését vonják magukra”. A beszéd befejezésében a gyászolók akadályozták meg, amikor megpróbálták elragadni tőle a mikrofont. Az incidensnek a rendőrség közbelépése vetett véget. A jelenlegi szabályok szerint a melegeket akár 14 év börtönbüntetés is sújthatja, a beiktatásra váró homoszexualitás-ellenes törvény értelmében viszont visszaesők, HIV-pozitívak vagy kiskorú „sértettek” esetén akár halálbüntetés is járhat érte.